Het Taalcafé: samen praten over gewone dingen

Elke maand strijkt een zeer gemêleerd gezelschap van nieuwkomers en vluchtelingen neer in de Taalcafés van de Bibliotheek Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle. Door met elkaar en met de aanwezige taalvrijwilligers te praten, samen te lezen of te studeren, leren zij de Nederlandse taal steeds beter spreken en schrijven.

Het Taalcafé ontvangt per editie gemiddeld 12 deelnemers, afkomstig uit alle windstreken, met verschillende achtergronden en uiteenlopende taalniveaus. De één is nog maar een paar maanden in ons land en kent slechts enkele woorden Nederlands. De ander is zo goed als ingeburgerd en kijkt vooruit: wat kan ik straks voor werk doen? Hoe maak ik een goed CV en brief? Hoe kan ik in het Nederlands vertellen waar ik goed in ben?

Taalvrijwilligers

De taalvrijwilligers leiden het Taalcafé in goede banen, door alle deelnemers in kleinere groepen op te splitsen op basis van hun taalniveau en/of interesse. Men speelt taalspelletjes, woordenboeken en ander studiemateriaal uit de Bibliotheek worden gebruikt en er wordt vooral ook veel gepraat, bijvoorbeeld over het nieuws van de dag of een thema dat één van de deelnemers inbrengt. Door het informele karakter van het Taalcafé komen veel onderwerpen langs die tot wederzijds begrip leiden én tot leuke nieuwe contacten.

Elkaar helpen

Het Taalcafé heeft een zeer laagdrempelige insteek. Het is toegankelijk voor iedereen en er wordt geen les gegeven. Niemand van de taalvrijwilligers hoeft dan ook gecertificeerd te zijn; wel krijgen ze voordat ze starten een korte training door ContourdeTwern. Elkaar helpen, van elkaar leren en het vergroten van zelfredzaamheid is het doel. We zijn goed op weg: in Oisterwijk is het Taalcafé er vanaf januari 2018 zelfs elke week!

Kijk voor de actuele data van alle Taalcafés in onze online agenda.