Voetbal en lezen: een gouden combinatie

Featured Video Play Icon

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als zij geen hulp krijgen bij het aanpakken van die problemen, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden. Daarom willen de Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Willem II Betrokken helpen deze taal- en leesproblemen te tackelen. In schooljaar 2017/2018 bundelden ze hun krachten en organiseerden samen Scoor een Boek!  Dit leesproject voor groep 5 en 6 richt zich op het vergroten van het leesplezier, om zo ook de kansen van kinderen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst te vergroten.

Tijdens de eerste Brabantse editie van Scoor een Boek! werden kinderen door Willem II-speler Ben Rienstra uitgedaagd om in 10 weken tijd zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Nadia Winter, leerkracht bij basisschool De Triangel, blikt terug:

“De kracht van Scoor een Boek! is dat sport gecombineerd wordt met lezen. Dat is de eerste drive geweest voor de kinderen, zeker ook voor de jongens. Uiteindelijk is het voetbal een beetje op de achtergrond gekomen en is het echt meer om het leesplezier gegaan.”

Ter afsluiting van leesproject kwamen leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende scholen een ochtend naar Tilburg voor Het Fluitsignaal, een sportief evenement op het terrein van Willem II. Daar maakte burgemeester Weterings de eindscore bekend: samen lazen alle deelnemende leerlingen maar liefst 7.352 boeken. Zou je die boeken allemaal op een rij zetten, dan kun je er de volledige zijlijn van het Willem II-veld (105 meter) mee vullen!

Wil je meer weten over Scoor een Boek!? Kijk dan ook even op deze informatiepagina.
Heb je vragen over het project, neem dan contact op met: Moniek Wegman, hoofd Producten & Diensten