Scoor een Boek!: ‘scoren kun je overal’

Scoor een Boek! is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en hun ouders, dat lezen én sport met elkaar verbindt. Door lezen en sporten te combineren krijgen Waalwijkse leerlingen van groep 4, 5 en 6 extra veel plezier om zoveel mogelijk boeken te scoren. Het jaar 2020 was – om welbekende redenen – bijzonder. Maar ook Scoor een Boek! kende afgelopen jaar naast de Schooleditie een speciale Thuiseditie voor het hele gezin. Aan het leesproject Scoor een Boek! deden in de gemeente Waalwijk twaalf basisscholen, de Bibliotheek en RKC in Waalwijk mee.

Stickers scoren: in de klas én thuis

Tijdens de Schooleditie van Scoor een Boek! staat 9 weken lang ‘het leesboek’ centraal. Bij De Aftrap op basisschool De Hoef in Waalwijk was naast RKC verdediger Juriën Gaari ook leesconsulent Aniek van Loon van de Bibliotheek aanwezig. Met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap wist zij de aandacht van de kinderen te trekken. En vervolgens scoren maar, want voor elk gelezen boek ontvangt de leerling (en indirect de hele klas) een sticker. Tess (10): ,,Ik had met mijn klas de meeste voetbalstickers  en dus de meeste gelezen boeken. Dat hebben we echt samen met de hele klas gedaan. Je leest alleen, maar uiteindelijk doe je het toch ook echt met elkaar. Dat maakt het extra leuk om mee te doen.”

Na De Rust is het tijd voor Het Fluitsignaal, een sportieve afsluiting waarin ook de Eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt. Dit jaar helaas geen groots eindspektakel in het Mandemakers stadion, maar de kids kregen wel een T-shirt met alle handtekening van de profvoetballers en dat was: “Ook erg cool en leuk!”, want: “Wauw, dat t-shirt hebben we met de hele klas verdiend!”

Ook tijdens de sluiting van de scholen
Ook konden kinderen, thuis met het hele gezin meedoen met Scoor een Boek! Er was dit jaar namelijk een digitale editie met leuke taal-, lees- en beweegopdrachten voor gezinnen. Juf Cindy van bassischool de Veste in Waspik: “De Thuiseditie was een goede stimulans om ook thuis met lezen, boeken en dergelijke aan de slag te gaan. Ook tijdens de sluiting van de scholen werd er (zeker in het begin) erg actief meegedaan door de meeste leerlingen.”

Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren!

‘Scoren kun je overal!’ De kracht van voetbal wordt ingezet voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen en gezinnen. Scoor een Boek! verbindt lezen en sport door profvoetballers in te zetten als rolmodellen. Juf Natasja van basisschool de Veste in Waspik: “De meerwaarde zit ook in het thema voetbal en een bekende voetballer. Dit geeft extra stimulans aan veel kinderen. Het lezen van boeken wordt nog leuker en met 2 klassen tegelijk spelen geeft ook nog meer strijd om meer te lezen.”

Landelijk groeiend initiatief

Scoor een Boek! is een landelijk, groeiend initiatief. De Betaalde Voetbalorganisaties (BVO’s) en de Bibliotheek werken samen om elke editie tot een succes te maken. Steeds meer bibliotheken gaan een samenwerking aan met een BVO in hun werkgebied. Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. De persoonlijke boodschap van een voetballer werkt stimulerend en motiveert de leerlingen zoveel mogelijk boeken te lezen.