Schrijfworkshop voor jongeren is razend populair

Hoe zorg je ervoor dat jongeren zich aangesproken voelen door wat er in de Bibliotheken gebeurt? Dat is en blijft een belangrijk vraagstuk. Niet alleen om de ontlezing tegen te gaan, maar ook om jongeren verder te kunnen helpen in de maatschappij en bij het ontwikkelen van hun talent. In november 2020 startte een enthousiaste groep van acht deelnemers aan een reeks schrijfworkshops in de Bibliotheek LocHal, speciaal voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.

De schrijfworkshops werden gegeven door schrijver Cindy Paul (26) en illustrator Renée Zonneveld (25). Samen publiceerden zij drie boeken. De kennis en ervaring die zij daarbij opdeden wilden zij graag delen. Hun idee om workshops te gaan geven matchte volledig met de wens van programmamaker Desiree van Beurden van Bibliotheek Midden-Brabant. Zij organiseerde de afgelopen jaren al meerdere keren succesvol een Young Adult event. Ze besloot het netwerk dat ze daarbij opbouwde in te zetten bij het organiseren van een nieuwe activiteit. ,,Ik wilde jongeren inspireren én ik wilde ze uitdagen om met hun talent aan de slag te gaan.” Daar bleek duidelijk behoefte aan. Binnen no time zat de workshop vol.

Doel van de schrijfworkshops was vooral dat de deelnemers ook daadwerkelijk aan het schrijven zouden slaan. Cindy Paul en Renée Zonneveld wilden ze niet enkel schrijftechnieken en –theorieën leren. In een serie van 4 bijeenkomsten leerden de jongeren om hun eigen ideeën op papier te krijgen. Ze leerden over het begin van een verhaal, over valkuilen en hoe ze daarmee om moeten gaan én dus vooral hoe ze met schrijven door kunnen gaan. ,,Het is belangrijk dat ze daarbij de vrijheid voelen om hun eigen stijl en hun eigen stem te ontdekken en dat ze zichzelf niet van alles op gaan leggen”, zegt Cindy Paul. ,,We willen juist dat ze gaan spelen met sfeer in hun verhaal, met dialogen.”

De groep bestond uit zowel ervaren schrijvers als beginners en ze kwamen lang niet allemaal uit Tilburg. Nina (21) kwam bijvoorbeeld speciaal voor de workshop met de trein uit Breda. ,,In mijn Bibliotheek organiseren ze dit soort dingen niet”, zegt ze. ,,Ik ben fan van de boeken van Cindy en Renée. Ik zag deze workshop voorbij komen in een facebookgroep voor liefhebbers van Young Adult. Ik had nog weinig schrijfervaring. Na de eerste workshop vond ik het lastig om tijd vrij te maken om te schrijven. Toen ik eenmaal ging zitten vloog mijn eerste short story uit mijn pen. Het is heel bijzonder om nu te kunnen ontdekken hoe ik zelf schrijf.”

Via een whatsapp-groep wisselen de deelnemers hun ervaringen uit en helpen elkaar zo verder op weg. De workshops leveren uiteindelijk acht verhalen op van 2000 woorden (inclusief illustraties van Renée Zonneveld) die binnenkort te vinden zijn op www.bibliotheekmb.nl