Schrijfwedstrijd stimuleert fantasie van jongeren

Featured Video Play Icon

Samen met de klas een verhaal schrijven. Een sprookje, rondom het thema griezelen. Dat was de opdracht bij de schrijfwedstrijd die in oktober 2017 werd gehouden in Oisterwijk. Een initiatief van ondernemers Kees van Dongen en Carel Brands, ondersteund door de Bibliotheek Oisterwijk.

Carel Brands en Kees van Dongen

Het begint allemaal bij een spontaan idee van Kees. In 2013 schrijft hij een sprookje: De Vogelverleiders van Heukelom. Als extraatje bij de boekpresentatie organiseert hij samen met Carel een eerste jeugdschrijfwedstrijd.

De twee zij zo enthousiast dat er daarna nog twee schrijfwedstrijden volgen. In februari 2017 begint het opnieuw te kriebelen. “Carel kwam toen met het idee om de Bibliotheek erbij te betrekken”, vertelt Kees. Carel: “Er was meteen een hele open houding vanuit de bieb.”

Match

Gonneke Zoutendijk, programmamaker bij de Bibliotheek Oisterwijk, en haar collega Marja Schaapveld zijn direct enthousiast. “We kijken altijd naar het aanbod en de doelgroepen. Vaak nemen we zelf het initiatief, maar dit was precies andersom”, legt Gonneke uit. “De schrijfwedstrijd past precies bij de Bibliotheek. De schrijfwedstrijd was bovendien ook een mooie aanleiding
om scholen te laten zien wat we verder allemaal doen naast het leveren van boeken.”

In navolging van Kees benadert Marja alle basisscholen in de gemeente om te peilen welke met de schrijfwedstrijd mee willen doen. Kees: “We hebben samen met de Bibliotheek goed gekeken hoe we de wedstrijd dusdanig een plek kunnen geven, zónder dat het de scholen extra tijd gaat kosten. Daarvoor bleek de Kinderboekenweek ideaal.” De schrijfwedstrijd krijgt daarom ook hetzelfde thema: Griezelen.

Griezelige verhalen

Vanuit de Bibliotheek gaat Gonneke aan de slag met de planning. Ze maakt een promotievideo en laat leesconsulenten langsgaan bij de basisscholen. “Zo konden we de wedstrijd uitleggen en de leerlingen aan de hand van griezelboeken meenemen in het thema. Bijvoorbeeld door te bespreken wat een verhaal spannend maakt.”

In oktober is het dan eindelijk aan de kinderen en leraren. Zeventien klassen (groep 7/8), van acht verschillende basisscholen mogen aan het schrijven gaan. Wat? Daar zijn ze vrij in. “Maar het uitgangspunt was wel dat het origineel moest zijn”, benadrukt Carel. “De kinderen moesten het zoveel mogelijk laten leven én belangrijk is dat de hele klas erbij betrokken is.”

Het winnende verhaal is uiteindelijk gekozen door een officiële vakjury, bestaande uit Karin van den Heuvel (stadsdichter Oisterwijk), Meike Broers (winnares van de voorleeswedstrijd) en Gonneke. “Het verhaal ‘De Levende Pop’ van groep 8 van De Kikkenduut was taaltechnisch heel goed geschreven.” Als prijs zijn de kinderen met de hele groep naar de escape room geweest én hebben ze de wisseltrofee ontvangen. “En omdat er twee verhalen zo goed waren, hebben we ook een tweede prijs gedaan”, vult Carel aan. Die ging uiteindelijk naar ‘Het Soldatengraf’, van groep 7/8 van de Bienekebolders.

Stimuleren en fantaseren

Voor zowel Gonneke als Kees en Carel is de schrijfwedstrijd van onschatbare waarde voor de kinderen. “Creativiteit is een stuk vrijheid van geest om zelf iets te creëren. Eigenlijk wordt het steeds belangrijker om dat te stimuleren”, benadrukt Kees. “Ga maar eens fantaseren als een dag de stroom uitvalt. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen in paniek zouden raken. Maar juist als er iets onverwachts gebeurt, zul je inventief moeten zijn.”

En hoewel de schrijfwedstrijd zelf al bestond, heeft de Bibliotheek daar de nodige portie kennis, creativiteit én innovatie aan toegevoegd, zodat de wedstrijd helemaal van nu is. Als het lukt, zal er ook in 2018 een nieuwe editie zijn. “Dit moet echt een traditie worden. Dat alle kinderen ernaar uitkijken”, glundert Carel. “En de Kinderboekenweek is daarvoor een ideaal moment. Zodra de kinderen weten dat daar een verhalenwedstrijd bij hoort, gaat het echt lopen”, besluit Kees.

Tekst: Manon de Boer