Bibliotheek Goirle geeft podium aan 17-jarig schrijftalent

17 jaar en al een eigen boek geschreven: dat is het verhaal van Anne Glerum uit Goirle. Programmamaker Yolanda van Leest wilde deze bijzondere dame graag een podium geven en zo geschiedde. Op 18 maart presenteerde Anne haar eerste boek Mijn Sterfelijke Illusie in de Bibliotheek Goirle. Hier overhandigde ze het eerste exemplaar aan burgemeester Van Stappershoef, gevolgd door een discussie met het aanwezige publiek over homoseksualiteit en seksisme in de jaren ’20.

Anne is een goede bekende van de Bibliotheek, want ze heeft er een jaar gewerkt als opruimer. Bij Yolanda viel ze meteen op door haar grote interesse in politiek en haar passie voor literatuur. Toen Anne aan haar vertelde dat ze bezig was met haar eerste boek, was Yolanda meteen enthousiast. Nadat het eindresultaat klaar was, stelde Yolanda dan ook voor het boek te presenteren in de Bibliotheek Goirle. Annes boek gaat over het rijke Londen in de jaren ’20 en homoseksualiteit/seksisme in die tijd. Hierdoor kreeg Yolanda het idee er ook een discussie aan te koppelen waarin juist homoseksualiteit/seksisme in deze tijd werd besproken.

‘Het boek was eerst iets van mezelf, hier krijg ik de kans het te delen’

Eigenlijk wilde Anne het eerste exemplaar van haar boek gewoon overhandigen in het kantoor van de burgemeester, maar het is goed dat ze dat niet gedaan heeft; de belangstelling is enorm groot. Alle stoelen in de Bibliotheek Goirle zijn gevuld, er moeten zelfs mensen staan. Anne: “Ik vond het heel bijzonder om te zien dat er een boel mensen waren die ik helemaal niet kende! Ik had verwacht dat er vooral familie en vrienden zouden zijn, maar er waren dus ook mensen van buitenaf geïnteresseerd in mijn verhaal. Daarom was het ook heel fijn dat de Bibliotheek mij de kans gaf om hier mijn boek te presenteren, waardoor ik een podium kreeg. Door wat de Bibliotheek Goirle gedaan heeft, weet ik dat er mensen zijn die het willen lezen. Het was eerst iets van mezelf en vanavond mag ik het met andere mensen delen. Aan het einde van de avond hebben maar liefst 50 mensen mijn boek besteld.”

De Bibliotheek is een bijzondere plek voor Anne. “Ik heb me hier altijd enorm gesteund gevoeld. Iedereen was zo enthousiast en geïnteresseerd. Zo hebben ze me vorig jaar bijvoorbeeld de kans gegeven om mee te doen in het panelgesprek van het Young Adult-event. Ik ging toen in debat over de stelling of de leeslijst afgeschaft moet worden. Super dat de Bibliotheek me zulke kansen geeft. Daarnaast is het voor mij een fijne plek om te zijn. Omringd door boeken krijg ik de meeste inspiratie: ik heb een groot deel van mijn boek bedacht, terwijl ik aan het werk was in de Bibliotheek.”

‘Belangrijk dat dit soort discussieavonden er zijn’

Het eerste gedeelte van de avond vertelt Anne over haar boek, hoe ze tot dit verhaal is gekomen en waarom het onderwerp haar zo aanspreekt. Vervolgens sluit Bram Thewissen aan, die aan de hand van een aantal stellingen met de zaal in discussie gaat over homoseksualiteit/seksisme in de huidige tijd. Hij kent Yolanda vanwege zijn werk als jongerenwerker bij MainFrame en heeft al vaker met haar samengewerkt. “Door de samenwerking met de Bibliotheek hebben we bijvoorbeeld tijdens de Coming Out Week veel meer gedaan dan alleen een gekleurde vlag ophijsen. Er werd een leestafel rondom dit onderwerp gemaakt en jongeren kwamen voorlezen uit literatuur die met homoseksualiteit te maken heeft. Het is heel mooi om elkaar zo te kunnen versterken.”

Toen Bram werd gevraagd om de discussie te leiden moest hij er even over nadenken, maar toen hij hoorde dat Anne met haar 17 jaar al zo’n bijzonder onderwerp aansnijdt in haar boek was hij meteen overstag.  “Het is belangrijk dat dit soort thema’s worden besproken. De Bibliotheek heeft namelijk een verbindend karakter, het is een soort huiskamer. Hoe meer deze onderwerpen op dit soort plekken worden besproken, hoe meer het een onderdeel wordt van de samenleving. Alleen kom je er niet, samenwerking is belangrijk. We moeten namelijk discussie blijven voeren over dit onderwerp. Er komen steeds meer meldingen binnen dat de agressie tegen homoseksuelen stijgt en laatst was weer in het nieuws dat lesbische vrouwen geen IVF-behandeling vergoed krijgen. Er is nog een lange weg te gaan. En door dit soort avonden te organiseren is er hopelijk over 100 jaar geen onderscheid meer tussen mensen.”

Anne sluit zich hierbij aan: “Een discussie als deze kan je niet lezen in een boek, daarom is het belangrijk dat dit soort avonden er zijn. Je laat mensen iets zien wat ze in hun dagelijkse leven misschien niet tegenkomen.”

‘Een verhaal dat meer mensen moeten horen’

Ook in de zaal wordt positief gereageerd op de aanvullende discussie. Jeannine is samen met haar dochter Liselotte naar de Bibliotheek gekomen. Jeannine: “We doen regelmatig een uitje met z’n tweetjes en om de beurt mogen we dan kiezen waar we heen gaan. Vaak is het dan iets waar ik zelf helemaal niet aan zou denken. Dit keer stelde Liselotte voor om naar de boekpresentatie van Anne te gaan, omdat ze haar kent van school. We zijn hier naar toe gekomen om Anne te supporten, maar we vonden de invulling van de avond heel erg interessant. Ik zou normaal gesproken niet zo snel naar een discussie over homoseksualiteit gaan, maar nu ik er was vond ik het heel herkenbaar. Ik ben namelijk docent en ik had een collega die vanwege zijn homoseksualiteit niet geaccepteerd werd door sommige leerlingen. Het is heel erg dat dit nog steeds gebeurt in de huidige tijd. Ik vind het ook moedig dat Bram hier zijn verhaal doet en zich kwetsbaar opstelt. Anne en Bram vertellen een verhaal dat meer mensen zouden moeten horen.”