Schrijfatelier Goirle: plaats voor feedback en inspiratie

Schrijven is soms best een eenzame bezigheid. Maar om je schrijftalent te ontwikkelen kan het heel prettig zijn om anderen om je heen te hebben: meelezers of mensen die feedback geven, bijvoorbeeld. En daarom startte de Bibliotheek Midden-Brabant in verschillende vestigingen een Schrijfatelier. In De Bibliotheek Goirle ging in de zomer van 2018 een nieuwe Schrijfatelier-groep van start.

Deelneemster Els werkt aan een prentenboek – haar tweede, inmiddels. Van huis uit is ze illustrator: “Ik maak tekeningen en daar komt dan een verhaal bij,” legt ze uit. “Het verhaal staat min of meer vast. Maar wat is het soms lastig om de juiste woorden te vinden! Zeker voor deze doelgroep – kinderen vanaf 4 jaar,” zucht ze. “Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat het erg fijn is als anderen meelezen en meedenken, zoals hier bij het Schrijfatelier.”

Uit je comfortzone

Het Schrijfatelier in Goirle bestaat nu ruim een half jaar, en de groep komt eens in de drie weken bij elkaar. De Bibliotheek stelt ruimte en – tegen een kleine vergoeding – koffie en thee beschikbaar. Af en toe schuift er ook een professional aan of organiseert de Bibliotheek een schrijfworkshop voor deelnemers aan de Schrijfateliers.

Deelneemster Angela put inspiratie uit momenten waarop ze echt even uit haar comfortzone wordt gehaald, vertelt ze: “Ik daagde mezelf uit om een hekeldicht schrijven. Nou ja, dacht ik, over ergernissen schrijven – kan ik dat eigenlijk wel?” De gedichten die ze normaal maakt gaan vooral over persoonlijke zaken en gevoelens, legt ze uit. Ze lacht: “Ik zag er best wel tegenop hoor, om ineens iets anders te doen. Maar toen ik aan het schrijven was, merkte ik dat het me wel echt nieuwe inspiratie gaf. Niet persé om nog een keer zo’n soort gedicht te schrijven, maar wel weer voor nieuwe ideeën waar ik zelf mee aan de slag kan.”

Onlangs hielp Angela Els tijdens het Schrijfatelier op weg met haar boek. Els: “Mijn prentenboek is nu bijna af, maar de tekst liep gewoon nog niet goed. Het was wat te afstandelijk allemaal. Maar in mijn eentje kwam ik niet verder,” herinnert ze zich. Glimlachend bladert ze door haar boek-in-wording: “Angela gaf me een goede tip waarmee ik verder kon. Mijn verhaal gaat over Raaf, over de trollen en over de zon en door haar tip te gebruiken kreeg het verhaal ineens beter vorm. Echt een Eureka-momentje,” zegt ze.  

Barstensvol inspiratie

Inmiddels heeft Angela de rol van coördinator van het Schrijfatelier op zich genomen. “Dat prikkelen, even echt iets anders doen dan je gewend bent, dat wil ik hier in het Schrijfatelier meer introduceren.” Ze denkt bijvoorbeeld aan een opdracht die deelnemers elkaar kunnen geven. “Bijvoorbeeld: bedenk een verhaal bij één van de illustraties van Els. Dat is best pittig als je dat nooit doet, maar mij leert het creatief te denken,” legt Angela uit. “Precies dat is wat het Schrijfatelier mij biedt: niet alleen tips en feedback, maar ik kom ook barstensvol inspiratie thuis. Mijn hoofd zit dan weer vol met woorden en met ideeën waar ik mee aan de slag wil.”

Nu Els’ prentenboek bijna af is, denkt ze alvast na over de uitgave. Het is haar tweede prentenboek, en ze geeft het uit in eigen beheer. “Als ik het boek iets kleiner maak dan de vorige keer, is dat dan erg?” Ook voor feedback over vormgeving vindt ze een klankbord bij het Schrijfatelier. Angela, enthousiast: “Hé Els, wist je dat er eind januari een open podium is voor schrijvers in de nieuwe Bibliotheek, in de LocHal in Tilburg?”  Met een brede glimlach: “Zou het niet ontzettend tof zijn om je boek daar te presenteren?” Op het gezicht van Els verschijnt een warme gloed: “Ja, wat een goed idee. Heb ik meteen een mooie deadline om naartoe te werken,” knipoogt ze.

Kijk op onze website voor meer informatie over onze Schrijfateliers op verschillende locaties.

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst