Schrijf geschiedenis! Bokkenrijdersverhaal nieuw leven ingeblazen

Bokkenrijders Udenhout les

Of ze al ooit van het gilde gehoord hadden? “Nee, toen die mannen de klas binnenkwamen in hun kleurige kostuums dacht ik eerst dat het misschien een soort clowns waren”. Al leken de mannen van het gilde Sint-Joris dan in eerste instantie uit een andere wereld te komen, samen met kinderboekenschrijver Peter Vervloed slaagden ze erin de lokale geschiedenis heel dichtbij te brengen voor de leerlingen van basisschool Achthoeven in Udenhout. Zo dichtbij, dat de kinderen na de lessenreeks zélf het verhaal van ‘De laatste bokkenrijder’ nieuw leven inbliezen en in de Bibliotheek op het podium stonden met zelfgeschreven verhalen, een lied en een rap.

Een soort geschiedenisles, maar dan leuker

De kiem voor het project ‘Schrijf geschiedenis!’ werd gelegd tijdens de Udenhoutse Kasteelfeesten: daar besloten de Bibliotheek Midden-Brabant en Gilde Sint-Joris om gezamenlijk een activiteit op te zetten in de Maand van de Geschiedenis. Ze zochten de samenwerking met schrijver en muzikant Peter Vervloed, die in Udenhout woont en daar tot 2014 ook lesgaf. Hij maakte een lesplan over de Bokkenrijders, de gevreesde dievenbende die in de achttiende eeuw ook in de omgeving van Udenhout actief zou zijn geweest.

Mees toont de ‘dab’ uit de Bokkenrijdersrap

In de lessen die Peter Vervloed samen met leden van het gilde verzorgde aan de groepen 6 van basisschool Achthoeven, sprak hij alle zintuigen van de leerlingen aan. Reno, Sepp en Mees vertellen erover: “Het was een soort geschiedenisles, maar dan leuker. Peter vertelde verhalen niet gewoon, maar met heel veel muziek en bewegingen. Elke les zongen we het lied dat hij geschreven had over Pier van Lier, de laatste Bokkenrijder. Met de hele klas hebben we ook rapteksten geschreven over de Bokkenrijders. Toen hebben wij hem de moves geleerd die daar bij horen. Je weet wel, de dab en twerken enzo.”

‘Zorg voor kippenvel’

Na de verhalen over de Bokkenrijders, de rol van het gilde en een kennismaking met de wapens uit die tijd, volgde een schrijfwedstrijd. Peter Vervloed schreef een verhaal over een jongen die op een rommelmarkt de hoorn van een bok vindt. En dan gebeuren er ineens vreemde dingen…

Op zijn nachtkastje, beschenen door een zacht streepje maanlicht, ligt de hoorn van de bok. Een plotselinge windvlaag rukt aan het raam dat op een kier open staat. De gordijnen klapperen. Jeroen schrikt wakker en kijkt naar buiten. Zijn gezicht wordt een masker van angst. Zijn gil gaat door merg en been. ‘Nee!’

Peter Vervloed in de rol van redacteur aan tafel met de winnaars van de schrijfwedstrijd 'Schrijf geschiedenis'
Workshop ‘Schrijven en schrappen’

Alle leerlingen gingen aan de slag om dit verhaal af te maken. ‘Zorg voor kippenvel’, zo luidde de opdracht. De zeven leerlingen die daar het beste in slaagden, kregen een workshop ‘Schrijven en schrappen’, met Peter Vervloed in de rol van redacteur. Sepp was één van hen: “Dat was soms best irritant, als anderen tips gaan geven waar je het niet altijd mee eens bent. Maar ons verhaal is nóg spannender geworden. Door meer details te geven bijvoorbeeld. In ons verhaal vallen nu 73 doden en 28 gewonden, dat klinkt toch super echt?” Mees kwam tot een slotzin waar je kippenvel van krijgt: ‘De cel van de laatste bokkenrijder wordt nog altijd het meest beveiligd.’

Spanning op het podium

Een lied over Pier van Lier, een Bokkenrijdersrap en zes kippenvelverhalen: dat vraagt om een podium. Het project ‘Schrijf geschiedenis!’ werd dan ook afgesloten met een griezelig goede eindpresentatie in een Bibliotheek vol ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden. Reno: “Best spannend, buiten school had ik nog nooit op een podium gestaan. Van tevoren hebben we geoefend hoe je je verhaal zo spannend mogelijk kan vertellen. Sepp stond achter me met een kruisboog, en bij die 73 doden praatte ik extra hard – toen hoorde ik de hele zaal ‘oooh’ zeggen.”

Kinderen presenteren hun zelfgeschreven Bokkenrijdersverhaal
Eindpresentatie in de Bibliotheek Udenhout
[klik op de afbeeldingen voor grotere weergave]
Basisschoolleerlingen die lokale historische verhalen nieuw leven hebben ingeblazen en op een creatieve manier aan de slag zijn gegaan met taal. Volgend jaar weer, zo’n project met de nieuwe groep 6? Reno, Sepp en Mees zijn het eens: “Nee, niet met groep 6, met ons!”