RADICAAL ANDERS in Tilburg-Noord

RADICAAL ANDERS is een gevarieerd programma dat zich richt op bewoners van onze stad.

Met enige regelmaat schrikt onze wereld op van berichten over aanslagen op onschuldige burgers. De daders lijken vaak geïnspireerd door terroristische bewegingen. De media vertellen ons hoe mensen in korte tijd kunnen radicaliseren. Daarmee doelen zij op het volledig afstand nemen van de samenleving en het ontwikkelen van een bereidheid tot aanslagen en geweld. De term ‘islamitisch geweld’ wordt daarbij te pas en vooral ook te onpas gebruikt. Islamitische medeburgers vertellen ons immers dat de Islam een religie van vrede is.

Ander programma

Dit jaar hebben de Bibliotheek Wagnerplein, Contour de Twern, RNewt en Het Ronde Tafelhuis de handen ineengeslagen om een uitdagend en inspirerend programma te maken voor de bewoners van Tilburg Noord. Van Masterclass tot Dialooggesprekken, en van Collegetour tot filmvertoning: alle activiteiten waren druk bezocht. In april was er een Masterclass rond Iman Charif Slimani, secretaris van de Vereniging Imams in Nederland. Leidinggevenden in bedrijven en organisaties in Tilburg konden komen luisteren en vragen stellen over de Islam in Nederland.

Özcan Akyol

In mei was columnist, publicist en opiniemaker Özcan Akyol te gast in Collegetour. Akyol heeft succes met zijn boeken, staat bijna dagelijks met een column in de dagbladen, is te zien bij De Wereld Draait Door en bij Pauw en geeft met ‘de Neven van Eus’ een eerlijk inkijkje in de Turkse cultuur in Turkije. Hij staat bekend als opiniemaker die zijn stem in het maatschappelijk debat nadrukkelijk laat horen. In het spanningsveld tussen migranten en de traditionele Nederlandse samenleving maakt hij zichtbaar dat van beide kanten begrip nodig is om samen een nieuwe toekomst op te bouwen. In gesprek met Ralf Bodelier beantwoordde Akyol vragen van het publiek over tolerantie, acceptatie en identiteit.

Dialoog met ouders

Een derde onderdeel van het programma Radicaal Anders bestond uit Dialooggesprekken in de Ouderkamers van drie basisscholen in Tilburg Noord. Daarnaast stond de film ‘Leila M.’ op het programma. Een film die op confronterende wijze het proces van radicalisering laat zien van een jonge vrouw.