Raad van Kinderen Tilburg: “Praat met ons!”

Groep 7 van basisschool De Stappen praat en denkt mee over het vraagstuk: ‘Hoe kunnen we alle kinderen in Tilburg een goed thuis bieden?’ In dit project van de Missing Chapter Foundation zet de Raad van Kinderen Tilburg hun creatieve denkkracht in om besluitvormers te helpen door tips en verbeterpunten te geven. De stem van kinderen is belangrijk. Niet alleen omdat zij er recht op hebben, maar juist omdat het beslissingen beter maakt.

Adviezen en inzichten

Tijdens een dialoogsessie presenteerden de kinderen hun adviezen en inzichten. Saar (10) “Een goed huis is dat je er goed kunt wonen en een eigen kamer hebt waar je kunt zitten”. Zo heeft maatschappelijke opvang Traverse nóg een huis geopend voor dakloze gezinnen, waarin kinderen een eigen slaapkamer hebben. De kinderen gaven namelijk als verbeterpunt aan dat een goed thuis ook plekken zou moeten hebben waar je je even terug kunt trekken, waar je even alleen kunt zijn.

In de Infographic Raad van Kinderen Tilburg 2019 lees je alles over het project, het thema en de adviezen van de kinderen.

Nieuwe Raad, nieuw thema in 2020

Maarten Heisen, projectcoördinator Traverse: “Kinderen tussen de tien en achttien jaar oud kunnen veel beter nadenken over moeilijke dingen.” Groep 7 lacht en knikt instemmend: “Volwassenen praten veel te veel en denken vaak te negatief.” Wegens het grote succes komt er in 2020 een nieuwe Tilburgse Raad van kinderen die aan de slag gaat met een nieuw thema. Miriam van den Beemt, specialist digitale geletterdheid bij de Bibliotheek Midden-Brabant, kijkt hier naar uit: “Als bibliotheek vinden wij het belangrijk dat kinderen gehoord worden en dat er daadwerkelijk iets met hun stem gedaan wordt. Daarnaast begeleid ik de Raad van Kinderen in hun onderzoeksproces. Zo help ik in hun talentontwikkeling, want het vraagstuk dat voorligt is niet mals en vergt veel van hun onderzoeksvaardigheden. Ik heb heel veel zin om met de nieuwe Raad van Kinderen aan de slag te gaan!”

Bibliotheek Midden-Brabant, Gemeente Tilburg, Samen met de Jeugd, Wonen Breburg, Sterk Huis, R-Newt Kids en Zorgbelang-Brabant maken deel uit van de projectgroep die de Raad van Kinderen Tilburg mogelijk maakt.