Ouders MeetUps helpen opvoeders verder op weg

,,Op het schoolplein, bij het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal is vaak helemaal geen tijd om écht in gesprek te gaan over opvoeden. ,,De Ouders MeetUp in de Bibliotheek biedt die tijd en ruimte wel. Juist totaal verschillende ouders, met kinderen van verschillende leeftijden, hebben iets aan elkaars verhalen en ervaringen.” Opvoedcoach Eline Weijers is één van de sprekers bij onze Ouders MeetUps, waarbij onderwerpen op tafel komen waarover ouders prangende vragen hebben. Ze vindt het iedere keer weer mooi om te zien hoe ouders zich tijdens de bijeenkomsten in de Bibliotheek optrekken aan de ervaringen van andere ouders. “Ze herkennen zich in elkaars verhalen of ze krijgen juist nieuwe inzichten.”

De Bibliotheek Berkel-Enschot was in 2018 onze eerste bibliotheekvestiging die startte met een Ouders MeetUp. Afgelopen jaar organiseerden ook de Bibliotheken Goirle, Heyhoef, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Waalwijk één of meerdere avonden rondom een opvoedthema. Van peuterpuberteit tot seksuele opvoeding en van doorslapen tot strijd aan tafel. Tijdens deze MeetUps kunnen ouders andere ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Afhankelijk van het thema is er ook iedere keer een professional aanwezig bij de MeetUp; dat kan een opvoedcoach zijn, maar ook bijvoorbeeld een diëtiste, een mediacoach, of een jeugdverpleegkundige.

Je eigen ervaringen in ander perspectief zien
Moeder Mieke* bezocht voor het eerst een Ouders MeetUp in Bibliotheek Heyhoef. “Ik las erover in de nieuwsbrief en in het wijkblad. Je weet dat andere ouders ook worstelen met de vraag hoe ze hun kind het beste kunnen opvoeden. Daar wordt nog veel te weinig over gepraat. Tjjdens de MeetUp in de Bibliotheek gebeurt dat wel. Het is fijn om je eigen ervaringen eens in een ander perspectief te zien door de ervaringen van anderen.”

Moeder Leyla* is juist al een trouwe bezoeker, van de Bibliotheek én ook van de Ouders MeetUps. ,,Ik hoor steeds weer nieuwe dingen die ik anders zou kunnen doen. Ik leer daarvan.”

Vrijblijvende tips en adviezen
“De Bibliotheek is een logische plek voor dit soort ontmoetingen en gesprekken”, vindt Weijers, die haar eigen coachpraktijk heeft in Esbeek. Per gemeente en per bibliotheekvestiging worden de bijeenkomst weer anders ingevuld. Zo probeert de Bibliotheek zoveel mogelijk in te spelen op de behoefte van de ouders. Het onderwerp van de MeetUp biedt vooral de aanleiding voor het gesprek, maar dat mag daarna alle kanten op gaan. ,,Ik wil kunnen inspelen op de vragen die leven of die al pratende opborrelen”, zegt Weijers, die heel natuurlijk tijdens de gesprekken de ouders tips en adviezen geeft. ,,Ik leg niemand iets op. Iedereen is vrij om ermee te doen wat hij of zij wil.”

* In verband met privacy zijn de namen van de twee bezoekers gefingeerd.

Ook eens een Ouders Meetup bijwonen?

Kijk in de agenda voor de thema’s van de volgende meetups in de Bibliotheek Berkel-Enschot (6 feb), Bibliotheek LocHal (6  feb) en Bibliotheek Heyhoef (12 feb).