The Future is Open: breed publiek maakt kennis met Open Source

Rechts naast de Giant Gameboy staat Duco, hij heeft een grijze trui aan. Rene staat uiterst rechts, met witte blouse en zwart colbert.

Voor het derde jaar op rij organiseerden het Digilab en René Houben van LEF (Linux Education Foundation) een Open Source Event in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Anders dan de meeste open source events is The Future is Open bedoeld voor iedereen: van zogenaamde n00bs (leken) tot en met ingewijden. Rene: “Ik wil de mogelijkheden van open source met een breed publiek delen.”

“Weet je wat dit is?” Rene Houben, oud-basisschoolleraar en Linux-fan loopt enthousiast naar een tafel in het Digilab. Op die tafel ligt een opmerkelijk plat apparaat. “Dit is een Theremin – elektronisch en gebaseerd op Raspberry Pi hardware. Helemaal zelf gemaakt, kijk,” vertelt hij terwijl hij breed lachend naar de ombouw van het muziekinstrument wijst. “Dit is gemaakt van een dakgoot, gewoon gekocht bij Gamma. Dat is het mooie van open source. Iemand anders heeft dit bedacht, en omdat diegene zijn plan vrij met anderen deelt, kan ik het zo nabouwen.”

Kennis delen

In het Digilab zit met grote regelmaat – zeg maar gerust: meerdere keren per week – een jonge Open Sourcerer. De vijftienjarige Duco werkt daar aan allerlei grote en kleine projecten. “Kijk,” zegt hij, terwijl hij een ontwerptekening op zijn laptop opent. “Op dit moment werk ik aan een handheld versie van een Wii.” In het Digilab kan Duco terecht met vragen en hij helpt ook weer anderen op weg. Dat is soms toch fijner dan wanneer je thuis alleen achter je computer werkt, vindt hij: “Laatst was iemand bezig met programmeren, maar hij kwam er niet uit. Toen ben ik naast die persoon gaan zitten om hem te helpen. Het was niet heel moeilijk hoor,” zegt hij bescheiden. “Maar wel leuk dat ik iemand zo kan helpen.”

Duco heeft veel zelf geleerd, bijvoorbeeld door instructiefilmpjes op YouTube te kijken. Maar ook het werken bij het Digilab biedt inspiratie: “De onderdelen van mijn handheld Wii print ik hier, op de 3D-printer,” legt hij uit. “Ik heb al een eerdere versie gemaakt, maar die werkte niet goed. Dus op dit moment ben ik bezig met een verbeterde variant.” Rene, trots: “Open Sourcerer is een term die we gebruiken voor iemand die als het ware kan toveren met het programmeren van software,” meldt hij. “En Duco, die kan dat echt!”

Open Source Event

Met het jaarlijks terugkerende Open Source Event wil René het Digilab en de mogelijkheden van open source bij een groter publiek onder de aandacht brengen. Het event wordt niet voor niets op een drukke zaterdag in de hele bibliotheek georganiseerd. “Voor het event van dit jaar hadden we beneden een grote poort gemaakt. Als je de bieb binnenkwam kon je er dus echt niet omheen dat er iets te doen was. Er was een markt met stalletjes: open source kaas printen, open source kleding, Wiki House, je kunt het zo gek niet bedenken,” glundert René.

Ook Duco was hier van de partij: met een 3D-bril konden bezoekers van de bieb een kijkje nemen in zijn zelf geprogrammeerde Minecraft-wereld, en hij toonde er zijn zelfgemaakte Giant Gameboy – een uitvergrote, houten variant van het bekende computertje uit de jaren negentig. “Mensen zijn dan wel verbaasd dat ik dat zelf gemaakt heb ja, grappig is dat,” glimlacht de jongen, terwijl hij naar de Gameboy loopt, die nog steeds in het Digilab staat. “Dit is al best oud trouwens, als ik deze Gameboy nu zou maken zou ik het echt anders doen,” vertelt hij lachend. “Ik ben inmiddels weer een stukje verder dan dat.”

Bang dat er niemand op het Event af zou komen was René niet. “Doordat we allerlei organisaties en experts uitnodigden om iets te doen, hadden we gelijk al een grote achterban mee.” Lachend: “En het ‘gewone’ publiek werd flink verrast. Sommige mensen liepen gewoon stoïcijns door, maar anderen namen echt de tijd om zich te laten informeren. Mooi vind ik dat, daar doe ik het natuurlijk voor.”

Het Open Source Event vindt jaarlijks plaats in april/mei. Wekelijks kun je op woensdag- en zaterdagmiddag ook terecht bij het Open Source spreekuur in het Digilab (Bibliotheek LocHal). 

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst