Op naar meer digikracht in Kaatsheuvel

De elektronische overheid is niet meer weg te denken uit ons leven. Je bent nergens zonder je DigiD, je digitale paspoort. Je hebt het nodig bij het aangeven van je belasting, je donorregistratie of het regelen van je zorgverzekering. Toch is het nog lang niet vanzelfsprekend dat iedereen weet hoe het werkt met die DigiD. Wie minder vaardig is met de computer en het internet of wie zich daar onzeker over voelt, kan zich behoorlijk verloren voelen. Voor die mensen startte Bibliotheek Kaatsheuvel in november 2020 een nieuwe reeks van de cursus Digisterker.

Zelfredzaamheid en herkenning

Bibliotheek Midden-Brabant organiseert de cursussen Digisterker al langer om het voor iedereen mogelijk te maken om mee te doen in de digitale samenleving. In vier bijeenkomsten leren de deelnemers hoe ze zelf aan de slag kunnen met hun DigiD. Het maakt ze niet alleen vaardiger en dus zelfredzamer. De deelnemers vinden het ook fijn om tijdens de cursus gelijkgestemden te ontmoeten. Ze merken dat ze niet de enigen zijn die moeite hebben met die digitale overheid.

Voorzien in behoefte

Dat er veel animo voor is voor Digisterker, blijkt uit het feit dat zelfs in coronatijd 10 deelnemers meededen in Kaatsheuvel, het maximaal aantal toegestane deelnemers.

,,Nu met corona blijf ik natuurlijk eigenlijk liever thuis”, zegt cursist mevrouw Andrea. ,,Maar ik wil dit zo graag leren dus ik ben toch gegaan. Het is goed geregeld en veilig. Ik vind het leuk om hier te zijn en ik steek er zoveel van op.” Haar man ging met haar mee. ,,Eigenlijk wil ik helemaal niks met de computer, maarja je moet wel tegenwoordig”, reageert hij. ,,Dan is het fijn om daar hulp bij te krijgen, zodat we het straks zelf kunnen.”

Samen werken voor senioren

De cursus Digisterker vond niet ín de Bibliotheek Kaatsheuvel aan het Anton Pieckplein plaats, maar in de ruimte van Mantel-Match in de Peperstraat om de hoek. ,,Met die zorgorganisatie werken we regelmatig samen”, zegt Emely Kok, programmamaker bij Bibliotheek Midden-Brabant. ,,Mantel-Match zet zich op allerlei manieren in om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten. We vullen elkaar dus mooi aan in het aanbod voor deze doelgroep.”

Motivatie

Tijdens de voorstelronde bij aanvang van de cursus werd instemmend naar elkaar geknikt toen de deelnemers vertelden wat hun motivatie was om mee te doen. ,,Ik wist helemaal niet wat een DigiD was”, zo vertelde een van hen. ,,Degene die mijn belasting altijd doet heeft het voor me op moeten schrijven. Het is natuurlijk fijn dat hij dat allemaal voor me regelt, maar ik vind het eigenlijk fijner als ik er zelf ook wat van snap.”

Een andere deelnemer vertelde al wel zelf met zijn DigiD te werken. ,,Maar het kost me erg veel tijd. Ik vind het ook best spannend. Daarom wil ik graag leren hoe ik mijn DigiD veilig kan gebruiken.” Omwille van die veiligheid wilde deze deelnemer trouwens hier ook niet bij naam genoemd worden.

Parate kennis

En hoewel de deelnemers aan Digisterker allemaal willen leren om zelf met hun DigiD aan de slag te gaan, zijn er onderling toch ook nog wel verschillen in wat ze al weten en kunnen. Zo verschilt ook de situatie per persoon. Het ene stel besteedt de volledige administratie uit om het werken met de digitale overheid te vermijden, een ander geeft aan dat zijn of haar partner altijd alles regelt. De ene deelnemer heeft zijn wachtwoord al paraat, een ander heeft geen idee hoe hij dat moet aanmaken.

Lily Spaan en Joep van der Weide, mediacoaches van Bibliotheek Midden-Brabant spelen hier tijdens de cursus op in. ,,We lopen veel rond, zodat iedereen ons kan aanschieten met vragen”, zegt Lily. ,,En we letten daarbij uiteraard ook op de veiligheid en privacy. We loggen voor niemand in. De deelnemers moeten altijd zelf hun wachtwoord en gebruikersnaam intypen. Dat hoeven wij echt niet te weten om ze op weg te kunnen helpen. Bovendien willen we de deelnemers zoveel mogelijk alles zelf laten doen. Dat moeten ze straks thuis namelijk ook.”