Meer kennis én herkenning: Onzichtbaar Anders Zijn

Introvert/extravert, autisme en depressiviteit: dat zijn de thema’s die de Bibliotheek Heyhoef aansnijdt met de activiteitenreeks Onzichtbaar Anders Zijn. Belangrijke onderwerpen die leven achter vele voordeuren. Door middel van interactieve lezingen en workshops door professionals en ervaringsdeskundigen brengt de bibliotheek zo meer kennis én herkenning hierover bij haar bezoekers. “Door dit soort activiteiten weet je dat je niet de enige bent.”

Duidelijke behoefte in de wijk

Bibliotheekmedewerker Angelique Ligtvoet is één van de initiatiefnemers van deze reeks en dat komt door haar persoonlijke ervaring met het onderwerp. “Ik heb een zoontje met autisme en ik merkte om me heen dat er behoefte was aan meer informatie over dit onderwerp. Een goede reden dus om hier een reeks over te organiseren bij de Bibliotheek Heyhoef.” Uit reacties van de bezoekers bleek dat er een duidelijke behoefte ligt in de wijk naar onderwerpen die ‘minder zichtbaar’ zijn. Programmamaker Marieke Vermeer nam vervolgens het initiatief om dit verder uit te breiden naar de reeks Onzichtbaar Anders Zijn. “Hierin behandelen we thema’s waar veel vraag naar is: dit jaar waren dat autisme, introvert/extrovert en depressiviteit. De thema’s zijn gebaseerd op de actualiteit en wat er leeft bij inwoners in de Reeshof.” Het team van de Bibliotheek Heyhoef kijkt iedere maand naar welke thema’s er leven en hoe ze dit eventueel kunnen invullen.

Verbinden en van elkaar leren

Lees de blog van reporter Nathalie, die de Onzichtbaar Anders Zijn-avond over depressie bijwoonde (klik op de afbeelding).

Als ervaringsdeskundige had Angelique al contact met BAZ (Bureau Atlantis Zorg). Zij bieden zowel jeugd als volwassenen (en gezinnen) begeleiding bij problemen in ontwikkeling, gedrag, communicatie en weerbaarheid. De perfecte organisatie om te komen spreken op de avond rondom autisme. Joppe de Jong van BAZ was meteen bereid om mee te werken: “We willen dat mensen beter begrijpen wat er omgaat in het brein van iemand met autisme. Hierdoor snappen ze beter waarom ze sommige dingen anders doen, andere behoeftes hebben of anders reageren. Daarnaast willen we dat mensen weten dat ze bij ons aan kunnen kloppen als ze hulp nodig hebben rondom autisme. Je staat er niet alleen voor.”

Een onderwerp dat reactie oproept

Vorig jaar waren er 35 bezoekers bij de lezing over autisme en dit keer 65. Angelique: “Dat laat wel zien dat het echt leeft en dat er behoefte is aan dit soort avonden. Dat merk ik ook wel aan de interactie en de vele vragen die tijdens zo’n avond worden gesteld. Mensen krijgen niet alleen goede informatie, maar voelen zich ook gehoord. De bibliotheek heeft een verbindende rol. Als je een kind hebt met autisme dan is het heel fijn om andere mensen te spreken die in het zelfde schuitje zitten. In het begin heb je het gevoel dat je de enige bent. Door dit soort activiteiten merk je dat dit niet zo is en dat is een hele opluchting.”

Joppe is blij dat de presentaties zoveel interactiviteit en reacties opriepen. “Het was niet alleen maar luisteren en erna bedankt en tot ziens. We moesten op een gegeven moment zelfs stoppen met vragen beantwoorden, omdat het zo ver uitliep. Dat is een goed teken, want dan merk je dat mensen écht geïnteresseerd zijn. Ik weet nog heel goed dat ik een dame hoorde zeggen tegen een van onze hulpverleners: ik neem nog wel contact op, want ik heb wel meer vragen. De volgende dag om twee minuten over half negen had ze zich al aangemeld als nieuwe cliënt bij ons. Het is gaaf om te zien dat zo’n lezing echt een impact heeft op mensen.”

Samen de zelfredzaamheid verhogen

Lees de blog van reporter Nathalie, die de Onzichtbaar Anders Zijn-avond over depressie bijwoonde (klik op de afbeelding).

Het team van de Bibliotheek Heyhoef stelt zelf het programma samen en zoekt daar vervolgens geschikte partners bij. Zo nodigden ze voor de avond rondom introvert/extravert de schrijfster Liesbeth Smit uit die het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ (boek reserveren) schreef over dit onderwerp. Bij de avond rondom depressiviteit kwamen ervaringsdeskundigen aan het woord en vertelde een preventie-adviseur van Indigo over het signaleren van een depressie. Voor het thema autisme kon Angelique putten uit haar eigen netwerk. Ze nodigde Kinder-Fysiotherapie Tilburg Centrum en BAZ uit, die beide graag wilden bijdragen aan het programma. Angelique: Samen vergroten we niet alleen de kennis van mensen, maar ook de zelfredzaamheid. De bibliotheek is toch een stuk laagdrempeliger dan bijvoorbeeld een zorginstelling als BAZ of de GGZ. Mensen lopen hier makkelijker naar binnen en gaan uiteindelijk naar buiten met meer kennis én herkenning. Daar doen we het voor.”

Joppe is blij dat de bibliotheek het voortouw neemt en activiteitenreeksen als Onzichtbaar Anders Zijn organiseert. “Voor mij leeft het gevoel: als ik iets niet weet dan ga ik het in de bibliotheek opzoeken. Dus het is ergens wel logisch dat de bieb met zulke thema’s aan de slag gaat.” Ook Joppe vindt het een groot voordeel dat de bibliotheek zo laagdrempelig is. “Je loopt binnen en als je het niet aanstaat kun je net zo makkelijk weer weg gaan. Het is heel ongedwongen en daardoor een mooie locatie om zoiets te doen. Als wij het hier inpandig zouden organiseren, dan moeten mensen bij een hulpverleningsorganisatie binnen stappen en dan zijn ze bijvoorbeeld bang wat de buurt daarvan zal denken. Dat is bij de bieb absoluut niet het geval.”