Ontdek de Spoorzone

Wagenmakerij Spoorzone Wikipedia

De Tilburgse Spoorzone is een gebied in ontwikkeling, waarvan nog weinig geschikte foto’s waren voor algemeen gebruik. Daarom organiseerde de Bibliotheek in samenwerking met Wikipedia een bijzonder fotoproject in de Spoorzone. Om nieuwe beelden te verzamelen, werden de Koepelhal en de Wagenmakerij een middag opengesteld voor (amateur)fotografen. Het resultaat? Verraste deelnemers, prachtige beelden én meer kennis over de mogelijkheden van Wikimedia Commons.

Verhalen uit eerste hand

Over die geschiedenis van de Spoorzone konden Jan Wouters en Jan van der Pennen de deelnemers alles vertellen. De twee oud-NS-medewerkers die jarenlang in de Spoorzone gewerkt hebben, namen ook deel aan de fotografieworkshop. Jan van der Pennen maakte bijvoorbeeld een foto van een fietsenkelder in de Spoorzone en vertelt: “Deze fietsenkelder zat vroeger onder het station, maar was eigenlijk gebouwd als atoomkelder. Zo’n zelfde soort kelder zat ook onder de portiersloge van de werkplaats. Omdat ik in de beveiliging werkte, kende ik elk hoekje en gaatje van de werkplaats. Nadat deze werd gesloten, ben ik wekelijks teruggekomen om foto’s te maken van de Spoorzone. Ik had nog sleutels, kende wegen die niemand kende en heb nog vaak in de gesloten ruimtes rondgelopen.” Inmiddels gaat Jan misschien niet meer wekelijks foto’s maken, maar hij bezoekt de Spoorzone nog regelmatig. Hij vindt het jammer dat de kennis van de medewerkers van de werkplaats verloren is gegaan en probeert daarom zo veel mogelijk vast te leggen. Jan is daarom al vanaf het begin bij de Kennismakerij betrokken. Wat hij het bijzonderste vond van dit fotoproject? De workshop fotografie, want hoewel hij dit al jaren doet, “Er is altijd nog wat te leren”!

Wikimedia Commons

Tijdens de vervolgbijeenkomst leerden de deelnemers hoe ze hun foto’s konden uploaden naar de Wikipedia-pagina over de Spoorzone. Wikipedia is het meest gebruikte referentiewerk ter wereld. Wikipedia bevat niet alleen tekst, maar ook foto’s, filmpjes, geluiden, pdf-bestanden. Al die bestanden zijn verzameld in één collectie: Wikimedia Commons. Net als alle artikelen op Wikipedia zijn deze bestanden vrij om te delen, kopiëren of bewerken.

Fotograferen met een doel

De deelnemers waren veelal enthousiast. Deelnemer John bijvoorbeeld, die niet eerder iets voor Wikipedia heeft gedaan, is benieuwd wie zijn foto’s gaat gebruiken. Arie, lid van de Tilburgse Amateur Fotovereniging, is speciaal gekomen om binnen in de gebouwen te fotograferen. Hij zou graag feedback krijgen op de foto’s die hij nu online heeft geplaatst. “Leuk dat de foto’s door iedereen te gebruiken zijn. Wie weet waar ik mijn foto’s nog eens terug zal zien!”

Voor Esmee is de Spoorzone bekend terrein: ze werkt in de Hall of Fame, woont dicht bij de Spoorzone en is daarom erg betrokken bij de veranderingen in dit gebied. “Ik wist wel dat de bibliotheek activiteiten organiseerde, maar had niet verwacht dat ze ook wat met fotografie deden.” Ze maakt het liefst foto’s van gebouwen dus was dit een uitgelezen kans. “Erg bijzonder om meer te leren over de geschiedenis van de Spoorzone.”

Mooie resultaten

Het aantal foto’s over de Spoorzone is flink gegroeid: “Er zijn ontzettend mooie resultaten uit de fotodag gekomen! Het is volgens mij sowieso de fotodag waarvoor de meeste foto’s zijn geüpload, dus ook dat is een mooie opsteker” meldt Arne Wossink, Project Manager bij Wikimedia Nederland

Vervolg

In 2017-2018 zal de bibliotheek met verschillende partners maandelijks een Wikipedia Café organiseren, telkens met een ander thema en met verschillende samenwerkingspartners.

De foto’s op Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Spoorzone_(Tilburg)
Ontdek de Spoorzone https://www.ontdekdespoorzone013.nl/