Online verhalen voor peuters én kleuters zijn succes

Door de uitbraak van het coronavirus in Nederland moest ook Bibliotheek Midden-Brabant op zondag 15 maart van alle vijftien vestigingen de deuren sluiten. Alle activiteiten, waaronder ook de wekelijkse voorleesmomenten in de bibliotheken konden daardoor niet meer doorgaan. Maar ook als de deuren gesloten zijn, is en blijft leesbevordering een belangrijk speerpunt van de Bibliotheek. Voor deze voorleesmomenten werden daarom direct een alternatief gezocht. Hoe zorg je ervoor dat je het leesplezier ook vanuit huis kunt overdragen op ouders en kinderen? De switch van offline naar online was daarbij snel gemaakt. Het voorlezen werd voortgezet via de Facebookpagina’s van de vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant en via YouTube.

Verhalen, versjes en liedjes

In de bibliotheken werd voor de uitbraak van het coronavirus iedere week voorgelezen aan peuters en kleuters. Zo ook in de Bibliotheek LocHal waar iedere woensdag ‘Spoorlezen’ op het programma stond. Deze bibliotheek ligt aan het spoor, vandaar de naam voor dit voorleesmoment. Leesconsulent Marja Schaapveld las dan als spoorleesconducteur voor uit een prentenboek voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Al in de eerste week na de coronasluiting werd dit Spoorlezen online via YouTube en via de facebookpagina’s van alle vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant uitgezonden. Vanwege het auteursrecht kon niet zomaar worden voorgelezen uit alle prentenboeken. Ook daarvoor werd een creatieve oplossing gevonden. Vanuit haar woonkamer presenteert de spoorleesconducteur in een korte video iedere week steeds weer een andere verhalenverteller die te gast is om zijn of haar eigen verhaaltjes te vertellen, versjes voor te dragen en liedjes te zingen.

,,Dat zijn de manieren waarop je kinderen op een leuke manier in aanraking laat komen met taal”, zegt Schaapveld. ,,Door de verhalen met allerlei attributen te vertellen kun je de verbeeldingskracht van de kinderen nog verder stimuleren en laat je de verhalen tot leven komen. Dat deden we altijd al in de bibliotheken en nu is gebleken dat dat dus ook heel goed kan via korte video’s op Facebook en YouTube.”

Al in de eerste week een succes

Het bereik was direct hoog. Wekelijks worden met het online voorlezen via Facebook gemiddeld 5000 mensen per keer bereikt. En net zo belangrijk: de reacties van zowel ouders als kinderen zijn erg positief.
Zo vertelt Jente Snellen, moeder van Floris (3 jaar) en Beau (1 jaar):
,,Mijn zoontjes genieten enorm van boeken en verhalen. We lezen thuis altijd veel voor. Toen het nog kon waren we ook regelmatig in de Bibliotheek te vinden om boekjes, puzzels en spelletjes uit te zoeken. Dat was altijd een feestje. Nu dat niet meer kan laat ik mijn kinderen naar de online versie van spoorlezen kijken. Dit is een welkome, leuke, educatieve en zinvolle activiteit voor mijn zoontjes. Ze genieten enorm van de verhalen, de liedjes en de gedichtjes! Ze zitten echt gefascineerd te kijken en wachten vol spanning op welk verhaal er deze ‘aflevering’ komen gaat. Wat ons betreft is het straks als de bibliotheken weer opengaan en de voorleesuurtjes weer starten nog steeds een hele leuke aanvulling op de fysieke bibliotheek, waar wij met plezier naar zullen blijven kijken.”

En vader Ulbe Noorderbos reageerde:
,,Onze Mink geniet altijd erg van het Spoorlezen. Hij mist een bezoek aan de lochal dan ook erg. Wat fijn dat jullie nu het voorlezen via het web toch door laten gaan. Mink heeft het verhaal van het eendje nu al vier keer bekeken.”

Voor kleuters en peuters én voor ouders

Omdat het online voorlezen voor kleuters zo’n succes bleek is er sinds 10 april ook voor peuters een online voorleesmoment op vrijdagochtend te zie via de facebookpagina’s van de bibliotheekvestigingen en het YouTube-kanaal van Bibliotheek Midden-Brabant. Ook daarmee werden de eerste week al 5144 mensen bereikt.
,,Dit succes laat zien dat ouders en kinderen behoefte hebben aan verhalen en dat we daarin voorzien. De theorie blijkt in de praktijk”, zegt Schaapveld. ,,De voorleesmomenten zijn natuurlijk vooral voor de kinderen, maar ook voor de ouders. We hopen ze te inspireren om zelf ook verhalen aan hun kinderen te blijven vertellen en ze voor te lezen.”

Bekijk de video’s van kleuter- en peuterlezen via de facebookpagina’s van de vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant of bekijk ze op ons YouTube-kanaal.