Avond over online veiligheid maakt bewust van risico’s

Avond Bibliotheek Goirle over online veiligheid en privacy maakt bezoekers bewust van risico’s

Peter Vermeulen (68) uit Goirle komt eigenlijk nooit in de Bibliotheek. Maar in de lokale krant Goirles Belang zag hij de aankondiging van de interactieve avond in de Bibliotheek Goirle over online veiligheid en privacy van expert Gerard te Vaanhold staan. Hij besloot meteen te gaan. Vermeulen: ,,Ik zit wel een paar uur per dag op internet. Ik lees de krant, volg het nieuws en kijk mee met de debatten in Den Haag. Ik ben altijd extra voorzichtig en heb daarom ook een goede virusscanner, maar ik wil er graag meer over weten – ik ben toch wel bang dat er misbruik wordt gemaakt van de sporen die ik op internet achterlaat.”

Goirlenaar Gerard te Vaanhold is online marketing trainer/coach en actief binnen de Google Digitale Werkplaats. Het belang van de bijeenkomst over online veiligheid omschreef hij bij aanvang van de avond heel simpel: ,,Als je niet weet hoe het allemaal werkt, dan is het lastig om jezelf te kunnen blijven redden in deze wereld waarin zoveel online gebeurt.”

Bezoeker Peter Vermeulen na afloop: ,,Deze avond in de Bibliotheek heeft voor mij bevestigd dat ik alle reden heb om op te blijven letten. Ik ben blijkbaar helemaal niet overdreven voorzichtig met wat ik op internet aan persoonsgegevens achterlaat. Het is angstaanjagend wat ze allemaal van je kunnen weten. Ik ben heel blij met alle links die ik heb gekregen naar websites waarmee ik nu zelf steeds mijn online veiligheid kan controleren.”

Tijdens de avond liet Gerard te Vaanhold de bezoekers ter plekke ontdekken welke online risico’s die ze lopen. ,,Je kunt het wel vertellen, maar het ervaren maakt extra duidelijk welke sporen je nalaat op internet en wat de risico’s zijn die je loopt. Daarom maak ik dit soort avonden graag interactief.”

Hoe veilig ben jij online?

Wil je zelf ook meer weten over online veiligheid? Kijk dan eens naar onze 2-uurs workshop Online Veiligheid & Privacy, en naar deze twee links die Gerard te Vaanhold bezoekers meegaf als tip:

  • Howsecureismypassword.net
    Voer je wachtwoord in en zie hoe lang hackers erover doen om het te kraken.
  • Phishinquiz
    Ontdek hoe makkelijk je in foute mailtjes kunt trappen en waar je op moet letten om dat te voorkomen.