Oma Boekentas: creatief talent voor leerzame theateracts

In februari besloot ze het maar gewoon te gaan doen: optreden in de Bibliotheek Oisterwijk. Inmiddels heeft Gert Geurtsen – beter bekend als Oma Boekentas – er ongeveer twintig voorstellingen gespeeld. “En ik hoop dat het er nog veel meer mogen worden,” zegt ze. “Dat ik in juni een subsidie heb gekregen van de gemeente Oisterwijk is natuurlijk een heel mooie aanmoediging.”

Ongeveer twee keer per maand is de 63-jarige Gert – een flamboyante, hartelijke dame met een blauwe hoed op het hoofd – te vinden in de Bibliotheek Oisterwijk. Ze speelt daar haar theateract ‘Oma Boekentas’ – mét zelfgeschreven gedichten, liedjes en poppenkastvoorstellingen. “Kinderen tussen de vier en acht jaar worden tegenwoordig overspoeld met informatie,” vindt Gert. Met een verhaal, een liedje en een gedicht besteed ze aandacht aan moeilijke onderwerpen. “Op die manier herkennen kinderen lastige situaties beter en weten ze wat ze zelf kunnen doen, als ze in zo’n situatie terechtkomen.” Daarnaast komen er ook meer luchtige of grappige onderwerpen aan bod.

Oma Boekentas in de bieb

De eerste voorstelling van Oma Boekentas was op een buurtfeest, en daarna kwam ze bij de bieb terecht. Ze trad eerst één keer in de maand op, maar dat werd al snel opgeschroefd. “Wij geven talenten zoals die van Gert graag de ruimte. Vaak is het eerst gewoon uitproberen en samen kijken wat er past en of er iets bijgeschaafd moet worden,” legt Gonneke Zoutendijk (programmamaakster Bibliotheek Oisterwijk) uit. “Gert wist al heel duidelijk wat zij wilde en heeft genoeg inspiratie in haar koffer om aan te sluiten bij ons actuele programma.” Gert vult enthousiast aan: “Op een gegeven moment vroeg een collega van Gonneke: hé, jij schrijft dit dus zelf. Kun jij dan ook iets maken voor de Boekenweek? En kun je ook iets met de Week van de Vrede?”

Actuele onderwerpen

Inmiddels zijn de voorstellingen van Oma Boekentas in de Oisterwijkse Bibliotheek vaak verbonden aan een actueel thema. Zoals in november, tijdens de Week van de Mediawijsheid en met Sinterklaas over het krijgen van cadeautjes. “Ik moet dan vaak goed nadenken: wat wil ik laten zien? Wat kan ik met dit onderwerp?” legt ze uit. “Sinterklaas is een leuk feest, want je krijgt een hoop cadeautjes. Maar er zijn ook kinderen die minder krijgen. Met een gedichtje of voorstelling kan ik daar op een luchtige manier aandacht aan besteden.”

Kleuterjuf

Fantastisch vindt ze het – werken met kinderen is voor Gert haar lust en haar leven. Dat zie je ook terug in haar loopbaan: ruim dertig jaar was Gert kleuterjuf in Helmond, en als vrijwilliger was ze onder meer hulpouder en trad ze met andere ouders op voor de kinderen. Toch begon het tijdens vrijwilligerswerkzaamheden, hoe leuk ze het ook vond, op een gegeven moment wat te kriebelen. “Ik had het gevoel dat ik mijn talent geheim moest houden,” vertelt ze. “Want ik krijg heel snel ideeën, en anderen hebben dan soms het gevoel dat er geen ruimte meer is voor hun plannen. Dus ik ging me vreselijk inhouden,” legt ze uit. “Dat was uiteindelijk voor mij de aanleiding om voor mezelf te beginnen.”

Toekomst

Het gaat goed met Oma Boekentas: ze wordt nu steeds vaker buiten de Bibliotheek gevraagd voor een optreden. Daarom is ze momenteel druk met het maken van plannen voor de toekomst. Zo is er een professioneel poppentheater in de maak en wordt Gerts ‘verteltas’ verder uitgebreid. Met hulp van de Bibliotheek vroeg ze hier een kleine subsidie voor aan bij de gemeente, met succes. “Ik heb ontzettend veel geleerd in het afgelopen jaar. Gewoon door vaak te spelen,” zegt ze. “Zo merkte ik dat herhaling in mijn voorstellingen vaak heel goed werkt bij kinderen. Dat ga ik vaker toepassen.” Gonneke: “Het mooiste is als elk talent op de juiste plaats op het juiste moment is, en dat is nu bij Oma Boekentas wel het geval volgens mij.” Gert besluit met een brede glimlach: “Het voelt zo goed om dit te doen, ik krijg hier zo ontzettend veel energie van! Als het aan mij ligt ga ik hier nog jaren mee door.”

Oma Boekentas treedt om de week op in Bibliotheek Oisterwijk. In onze agenda lees je meer over de data en over de onderwerpen die aan bod komen. 

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst