Nederlands leren en je in een andere wereld wanen

boekenrek azc bibliotheek

“When you open a book, you open a world”, zegt Ahmed Humayon Hazim, een bewoner van het asielzoekerscentrum (AZC) in het voormalige belastingkantoor in Tilburg. De komst van zo’n tweehonderd boeken helpt de vluchtelingen om de Nederlandse taal te leren. Daarnaast kunnen ze zich eens wanen in een wereld van verbeelding in plaats van elke dag de realiteit in de ogen te kijken. De AZC-bibliotheek wordt met enthousiasme ontvangen door de bewoners. Elke dag merken de vrijwilligers dat er meer mensen komen en enthousiast zijn. Allemaal willen ze Nederlands leren en ze zijn extra gemotiveerd nu de bibliotheek er is. Voor de Afghaan Humayon is het een nieuwe start in zijn leven. Hij is een echte boekenwurm en leest het liefst management-, geschiedenis- en culturele boeken. Hij zegt dat de bieb een kans biedt voor de vluchtelingen om de tijd die ze doorbrengen in het AZC nuttig te besteden. “We moeten ons afvragen hoe we de Nederlandse samenleving kunnen dienen. Nederland biedt ons deze bibliotheek, onderdak, eten, gezondheidszorg en onderwijs aan. Het is onze verantwoordelijkheid om kennis en vaardigheden tot ons te nemen, onze cultuur en kennis te delen en onszelf open te stellen.”

Kijk voor het hele verslag van de opening op: https://www.bibliotheeknieuwestijl.nl/when-you-open-a-book-you-open-a-world/