Voorleeswedstrijd: bij dit feestje staat voorlezen centraal

Op 5 februari vond de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Tijdens de zinderende finale streden 7 kinderen uit groep 7 en 8 voor de winst. De wedstrijd werd gewonnen door Lieke van der Velden van basisschool de Vaert. Zij mocht zich een jaar lang dé Voorleeskampioen van de Gemeente Loon op Zand noemen. Lieke: “Ik was blij, verrast en voelde me heel erg gesteund door mijn juichende klas.”

Yells en spandoeken

De voorleeswedstrijd werd gehouden in de Wetering, waar ruim 140 kinderen zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen. Lieke: “In het begin was ik een klein beetje zenuwachtig, maar als je dan aan het lezen bent gaan die zenuwen weg en kon ik er echt van genieten”. De deelnemers lazen ongeveer 5 minuten voor uit een door hen gekozen boek. Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. Lieke: “De jury had het leuk gedaan, ik heb goede tips gekregen en heel fijn dat de klas mij steunde met spandoeken”. Ank Joosen, Relatiemanager onderwijs 0-18 jaar: “Voor de kinderen is de Voorleeswedstrijd écht een feestje waarbij voorlezen centraal staat”.

Leesbevordering

“De Nationale Voorleeswedstrijd is een landelijke leesbevorderingscampagne waar we als Bibliotheek graag aan mee doen”, zegt Ank. “Door in de klas met een voorleesopdracht aan de slag te gaan raken kinderen gemotiveerd. Keer op keer oefenen komt het tempo en foutloos lezen ten goede én dat zorgt weer voor meer (voor)leesplezier. En door (hardop) voorlezen begrijpen kinderen de tekst beter en zijn ze zich meer bewust van het ritme en de intonatie. Vooral het nabespreken van een voorgelezen fragment zorgt voor meer leesbeleving. Zo draagt deze wedstrijd ook bij aan een positieve leesomgeving op de school. Het belang van (voor)lezen is dus divers. Het vergroot de woordenschat, tekstbeleving, tekstbegrip én het woordbeeld. En daarbij is elkaar voorlezen ook nog eens heel erg gezellig.”

Voor(lezen)

Ook als we Lieke vragen wat (voor)lezen zo leuk maakt volgt een antwoord, waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt: “Door voor te lezen kun je andere mensen blij maken. Ik vind het leuk om te doen en er dingen van te leren”. Lieke heeft dan ook nog een handje vol tips voor aanstormend voorleeskampioenen: “Voorafgaand aan de wedstrijd heb ik een workshop gevolgd in Tilburg bij de Bibliotheek LocHal. Daar heb ik geoefend met deze tips: lees het stukje uit je boek veel voor aan je ouders, vrienden en bijvoorbeeld knuffels. Je mag stemmetjes gebruiken, maar niet te veel anders lijkt het op toneelspelen. Kijk af en toe op uit je boek, pauzeer bij spannende stukken, lees soms met zachte stem en dan weer hard, met emoties. En ook belangrijk: drink wat voor je gaat lezen of neem een flesje water mee voor een droge mond. Maar bovenal heb plezier in het lezen, het gaat niet om het winnen.”