Kennisdelen en verbinden: bieb en lokale omroep slaan handen ineen

De Bibliotheek Goirle ging in 2020 op verschillende manieren de samenwerking aan met de lokale omroep LOG. Zo konden beide partijen elkaar versterken. De Bibliotheek Goirle kreeg een groter bereik en de lokale omroep kon gebruik maken van de expertise van de Bibliotheek. “Het is niet meer dan logisch dat we bij elkaar uitkomen.”

De samenwerking startte begin dit jaar met de nieuwe maandelijkse talkshow ‘Dit is Goirle’. Hierin vertellen uiteenlopende lokale gasten over hun activiteiten, een actualiteit of over hun rol in de samenleving.  LOG-voorzitter Hans van de Ven: “We hebben als kleine lokale omroep een beperkt budget en geen tv-studio. Toen we dit programma wilden opnemen, zochten we naar een geschikte locatie. In overleg met programmamaker Yolanda van Leest kwamen we uit bij de Bibliotheek Goirle. We nemen het programma nu op aan de leestafel van de Bibliotheek. Yolanda is daarnaast in het programma ook een soort gastvrouw, want vanuit haar werk heeft ze lokaal veel contacten en voelsprieten voor wat er leeft. Iedere keer brengt ze zelf ook een onderwerp ter tafel. Helaas konden we er maar twee draaien (bekijk hier de laatste uitzending) en toen gooide corona roet in het eten… Maar ik zie dit wel als een hele mooie structurele samenwerking die we hopelijk lang gaan doorzetten.”

Coronacrisis leidt tot nieuwe initiatieven

Corona gooide misschien roet in het eten voor ‘Dit is Goirle’, maar het zorgde wel voor een andere mooie vorm van samenwerking. De Bibliotheek Goirle ging namelijk samen met de LOG filmpjes opnemen om ouderen digitaal vaardiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een instructie over videobellen via Skype, zodat ouderen op die manier toch in verbinding kunnen blijven met familie en vrienden. Hans: “Senioren worden enorm getroffen door de coronacrisis, dus zowel wij als de Bibliotheek vinden het belangrijk om voor hen iets extra’s te doen. Veel oudere mensen kijken en luisteren naar de lokale omroep, dus wij zijn het ideale medium om zulke filmpjes uit te zenden. In een kleinere gemeente heeft de lokale omroep ook een verbindende rol in de samenleving. Wij bieden dan ook graag een podium aan dit initiatief van de Bibliotheek.”

Een andere samenwerking die door corona ontstond, was de live-uitzending van ‘Het Zilverbrein’, een avondvullend programma rondom dementie (hier terug te kijken). Hans: “Yolanda kwam in de zomer naar ons toe en zei: ‘Normaal hebben we in Jan van Besouw een volle kapel bij dit jaarlijkse programma, maar nu kunnen er maar 30 mensen komen. Kunnen we samen niet een andere vorm verzinnen, zodat meer mensen het kunnen zien?’ Het mooiste is dan natuurlijk rechtstreeks uitzenden en we besloten er voor te gaan. Het was een hele klus, want zoiets doe je als lokale omroep niet iedere dag. Maar dankzij de gedegen voorbereiding is het volgens mij een groot succes geworden. We kregen er zowel vanuit onze kijkers als de politiek mooie reacties op. Ik zou het volgend jaar eigenlijk graag weer zo willen doen. Dementie is een belangrijk onderwerp met een hoge maatschappelijke urgentie. Door het uit te zenden bereik je een veel groter publiek dan door het alleen in een zaal te organiseren.”

Ook programmamaker Yolanda van Leest kijkt heel positief terug op de eerste ZilverBrein op tv en online: “Nu we zo de huiskamers binnenkwamen, geeft me dat nog meer vertrouwen in het bereiken van het doel: taboe doorbreken en het besef dat dementie ons allemaal gaat raken.”

Krachten bundelen

De bindende factor tussen de Bibliotheek Goirle en de LOG is volgens Hans de maatschappelijke rol. “We zijn beide bezig met kennis delen en partijen verbinden, dus het is niet meer dan logisch dat we bij elkaar uitkomen. Daarnaast leer je ook veel van elkaar in zo’n samenwerking. Zo hebben we bijvoorbeeld dankzij ‘Het Zilverbrein’ geleerd hoe we live een inhoudelijke live talkshow in elkaar zetten. Dat is natuurlijk ontzettend waardevol. Daarnaast heeft de Bibliotheek een groot netwerk en weten ze goed welke thema’s leven in de samenleving. Ook denk ik dat de Bibliotheek Goirle in deze samenwerking extra haar maatschappelijke relevantie kan aantonen en haar kennis kan delen met een groter publiek. Vroeger was de Bibliotheek een gebouw met boeken, maar inmiddels is het zoveel meer dan dat. We zetten elkaar op de kaart. We versterken elkaar.”