Bibliotheek verzamelt kleine verhalen achter grote pandemie

Bij het samen volgen van een cursus, aan de leestafel, tijdens een spreekuur, of bij het deelnemen aan een thema-avond: zoveel bezoekers, zoveel verhalen worden er jaarlijks gedeeld in onze Bibliotheken. In 2020 was er ineens één thema dat ieders leven binnendrong en op heel verschillende manieren beïnvloedde. De Bibliotheken Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk besloten de vele kleine verhalen achter deze grote coronapandemie te verzamelen en bundelen in een boek. Inwoners deelden hun persoonlijke verhaal in woord of beeld en schreven zo samen geschiedenis; de geschiedenis van hoe hun gemeenschap dit historische jaar heeft beleefd.

(foto: Joop Quinten)

Welke invloed heeft de coronacrisis op jouw leven? Hoe hou jij het vol? Wat maakt op jou veel indruk? Met deze vragen riep de Bibliotheek de inwoners Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk op om te delen hoe zij de periode sinds de eerste lockdown in maart 2020 ervaren hebben. Uit de reacties, waaronder die van twee burgemeesters, bleek meteen dat die ervaringen heel uiteenlopend zijn: elke inwoner heeft zijn verhaal.

Uiteenlopende ervaringen

Zo was dagen niemand zien of spreken, ook vóór corona al jaren dagelijkse realiteit voor Marloes: “Waar veel mensen versomberden onder dit ongekende isolement, voelde ik me gesterkt door de ervaring dat ik in deze omstandigheden wél overeind kon blijven.”

Voor Coise was de coronatijd een ‘ontspulperiode’, waarbij ze op zolder ook het dagboek terugvond dat haar moeder in 1934 schreef als 19-jarige jongvolwassene.

Eduard, deelnemer aan het schrijfatelier in de Bibliotheek Goirle, besloot elke dag een eind te gaan lopen, waarbij hij inspiratie opdeed voor nieuwe gedichten én ook nog eens 15 kg afviel.

De Goolse postbezorger Petra, die werkt in een wijk waar veel ouderen wonen, ontdekte hoe waardevol gewoon ‘even zwaaien voor het raam’ kan zijn. “Mensen stonden of zaten toch vaak voor het raam te wachten tot er iemand voorbijkwam.”

In Oisterwijk vierde Anne-Mieke de 60-jarige bruiloft van haar ouders staand onder hun balkon, met hulp van een babbelbox en touw waaraan ze hun feestmaal konden ophijsen.

Sjef schreef hoe hij geraakt werd toen hij in het mortuarium in Diessen afscheid moest nemen van Ria, de verzorgende die in het verpleeghuis zo liefdevol zorgde voor zijn dementerende schoonmoeder. “Bij haar kist zat haar echtgenoot met wie ze drie weken, beiden besmet, in een ziekenhuis in Boxmeer had gelegen. Een geknakte man met slangetjes in zijn neus en met een zuurstoffles naast hem. Zelden werd het gevreesde virus zo zichtbaar.”

Verhalen in woord en beeld

Naast teksten konden inwoners hun verhaal ook delen in de vorm van een foto. Verschillende fotoclubs namen de uitdaging aan om een foto te maken die in één oogopslag de impact van corona op hun leven of dorp laat zien. Zo liep er een challenge binnen de Goolse Facebookpagina Het grote fotoboek van Goirle en Riel en deelde ook de Oisterwijkse fotogroep Fomo de oproep.

Een greep uit de ingezonden verhalen en foto’s werd eind 2020 al gedeeld via het Brabants Dagblad en de lokale media: in Hilvarenbeek werden ze gedeeld via Hilverportal, in Oisterwijk via de website van Oisterwijk in Beeld en in Goirle kregen ze een plek in het Goirles Belang en op de website van de gemeente, die mede-initiatiefnemer was in het project.

Geschiedenis schrijven

In elk van de drie gemeentes maakt de Bibliotheek van alle ingezonden verhalen en foto’s een naslagwerk, dat uiteraard ook onderdeel wordt van de bibliotheekcollectie. Deze boeken met lokale coronaverhalen verschijnen in maart 2021, wanneer het precies een jaar geleden is dat we voor de buis zaten en zagen hoe premier Rutte zijn eerste persconferentie gaf over corona – een pandemie die nu nog realiteit is, maar ooit geschiedenis zal zijn.

Voor wie dan op zoek gaat naar manieren om weer ‘op verhaal te komen’ én voor toekomstige generaties, bundelden de Bibliotheken Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk al die kleine verhalen die samen een groter verhaal vertellen: het verhaal van hoe een lokale gemeenschap de coronacrisis heeft beleefd.