Levende boeken over Dementie: “De schaamte is weg, maar het doet nog steeds veel verdriet”

Samen met verschillende andere organisaties werkt de Bibliotheek Kaatsheuvel er hard aan om van Loon op Zand een Dementievriendelijke Gemeente te maken. Bij dit project zijn naast de gemeente ook zorgorganisaties Thebe, stichting Schakelring, stichting Maasduinen, de Geheugenwerkplaats en dementieconsulenten betrokken. Al deze partijen zorgen er samen voor dat mensen met een vorm van dementie langer thuis kunnen blijven wonen.

Vanzelfsprekend en laagdrempelig

,,Bij het vergroten van die zelfstandigheid speelt kennis over de ziekte natuurlijk een belangrijke rol”, zegt Gisela Verduijn, adviseur sociaal domein afdeling Maatschappij & Organisatie van de gemeente Loon op Zand. Ze is een van de kartrekkers van het project Dementievriendelijke Gemeente en erg blij dat de Bibliotheek Kaatsheuvel meer dan een jaar geleden aanhaakte. ,,Dat is vanzelfsprekend de plek waar mensen naartoe gaan als ze op zoek zijn naar meer informatie, heel laagdrempelig ook.”

Levende Boeken

In de Bibliotheek in Kaatsheuvel is al langer een dementheek ingericht, een informatiepunt waar informatie en materialen te vinden zijn voor én over mensen met de hersenziekte. In september werd de dementheek aangevuld met de activiteit ‘In gesprek met levende boeken over dementie’, waarbij bezoekers konden praten met mensen die zelf met de ziekte te maken hebben. Het geeft de kennisoverdracht een nieuwe dimensie. ,,Juist het gesprek erover aangaan is voor veel mensen nog erg moeilijk”, zegt Verduijn. ,,Door het op deze manier in de bibliotheek aan te bieden voelen mensen zich sneller uitgenodigd om erover te praten. Het werkt taboe doorbrekend.”

Angst, schaamte en verdriet

Jan en Mattie waren allebei Levende Boeken tijdens de avond in september. Mattie weet maar al te goed hoe lastig het is om over dementie te praten. ,,Toen ik de diagnose Alzheimer kreeg, wilde ik er niets van weten. Ik schaamde me. Dat is nu wel anders. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om te durven blijven vragen, terwijl je bang bent dat je diezelfde vraag misschien al een paar keer hebt gesteld zonder dat je je dat kunt herinneren. De schaamte is weg, maar het doet nog steeds zoveel verdriet.” Samen met haar man Jan kan ze inmiddels goed over de ziekte praten. Hij zorgt voor Mattie, samen met de thuiszorg. ,,We vertellen graag over hoe wij leven. Mattie wil er zo lang mogelijk bij blijven horen en op haar beurt ook weer anderen helpen. Daarom werken we ook graag aan dit soort avonden in de Bibliotheek mee.”

Als Levende Boeken waren ook een politieagent, een vrijwilliger die ervaring heeft met het ondersteunen van mensen met dementie én een man die voor zijn ouders ging zorgen toen zij allebei ziek werden te gast. Emely Kok is programmamaker bij de Bibliotheek en bedacht de activiteit met de Levende Boeken. ,,Het mooie is dat we dankzij de samenwerking met verschillende organisaties in de gemeente ook weer gemakkelijk sprekers konden vinden.”

Toegevoegde waarde

Voor de bezoekers was de avond verrijkend. ,,Ik heb helaas al veel ervaring met de ziekte”, zegt een van hen. ,,Ik weet er dus ook veel van, maar dit gesprek met iemand die net als ik voor zijn zieke ouders heeft gezorgd was toch nog zo verrijkend. Het helpt om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Als iemand tegenover je zit en zijn verhaal vertelt, dan komt dat meer binnen dan het lezen van een boek.”

Deze eerste editie van Levende Boeken in de Bibliotheek Kaatsheuvel krijgt zeker een vervolg.