Leren programmeren in de Bibliotheek Loon op Zand

Op een regenachtige vrijdagmiddag is het een drukke boel in de Bibliotheek Loon op Zand. Zeventien kinderen zitten in groepjes bij elkaar en buigen zich over een klein blauw robotje die ze aan de hand van een iPad aan de praat proberen te krijgen. Tijdens deze CoderDojo leren ze spelenderwijs de basis van programmeren. Deze activiteit werd in het kader van de Kinderboekenweek door én in de Bibliotheek Loon op Zand georganiseerd.

Vrijwilliger Timo zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Met duidelijke, eenvoudige instructies lukt het alle kinderen om het robotje (de Mbot) verschillende kanten op te laten rijden en de lampjes van de kleur te laten veranderen. Timo: “Het is belangrijk dat kinderen op een leuke, speelse manier leren werken met computers en programmeren. Programmeren lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Je geeft een reeks beknopte instructies aan een computer die ze vervolgens uitvoert. Zo leren kinderen op jonge leeftijd de basis hiervan. Ik had zelf ook wel gewild dat er zoiets was toen ik klein was!

Doordat er gewerkt wordt met robotjes zie je meteen resultaat. Het is niet droog leren en dat maakt het leuk. Het grappige is dat ik zelf, doordat ik de CoderDojo geef, ook nog nieuwe dingen heb geleerd over programmeren. Mijn favoriete antwoord op een vraag is dan ook: ‘Goh, ik weet het ook niet. Laten we samen eens gaan kijken wat het probleem is.’ Door zelf dingen uit te proberen leren ze namelijk het meest. Ga maar eens op dingen klikken en kijk wat er gebeurd. Dat is een belangrijk leerproces dat ik ze probeer mee te geven: leren om zelf dingen uit te vogelen.”

Programmeren snel oppikken dankzij de Mbot

Marjolein met moeder en broertje

Marjolein (7) is enthousiast bezig met haar robotje. Ze had nog een klein beetje hulp nodig van mama, maar voor de rest is het haar helemaal zelf gelukt om hem aan de praat te krijgen. “Ik kwam al heel vaak in de bibliotheek om boeken te lenen, maar het is fijn dat er nu ook iets te doen is. Het leukste vond ik het robotje besturen. Het zou leuk zijn als het vaker zou zijn.”

Warre (8) en Saar (8) sluiten zich daar bij aan. Ook zij zouden graag zien dat er vaker een CoderDojo is in de Bibliotheek Loon op Zand. Warre: “Ik vond het vooral leuk om alles op de iPad in te voeren, zodat de robot uiteindelijk ging werken”. Saar is enthousiast over het proces
erna. “Heel leuk dat we het robotje zelf konden besturen en ook nog dingen konden veranderen!”

De moeder van Saar zit geamuseerd vanaf de zijlijn toe te kijken hoe haar twee dochters helemaal op gaan in het programmeren. “Zo leuk om die meiden zo enthousiast te zien. Het verrast me hoe snel ze het allemaal oppikken en doorhebben. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Dat er zowel veel jongens als meisjes zijn vind ik leuk om te zien. Het spreekt blijkbaar iedereen aan: werken met robotjes. Daarnaast ben ik ook heel blij dat er iets leuks te doen is voor mijn kinderen in Loon op Zand. Ze hadden een flyer op school gekregen en kwamen thuis gelijk vertellen dat ze erheen wilden. Ik zou zeker vaker komen als het vaker georganiseerd zou worden. Vooral op regenachtige dagen als deze is het perfect!”

Helemaal in zijn element

De moeder van Mick is ook enthousiast. Zo enthousiast dat ze al even bij Timo heeft nagevraagd hoe duur zo’n robotje is. “Mick houdt van programmeren. Hij heeft thuis ook iets waarmee hij lampjes kan programmeren. Maar dit robotje is eigenlijk nóg leuker. De perfecte activiteit voor hem dus! Ik zie hem zelden zo rustig en helemaal in zijn element. Ik vind het überhaupt al heel fijn dat er iets wordt georganiseerd voor kinderen. Je ziet het: er komen veel mensen op af, dus er is echt behoefte aan. En het fijne is dat dit ook een activiteit is waar ze niet alleen bezig zijn, maar ook iets leren.”

Warre en Suus

Daar kan programmamaker Pauline zich dan ook helemaal in vinden. “Echt fantastisch om te zien dat er zo’n grote opkomst is. Dat maakt duidelijk dat veel mensen hier blij mee zijn. Ouders willen niet altijd naar Tilburg gaan om iets leuks te doen met hun kind, die vinden het juist fijn als het lekker om de hoek is. En dan is het ook nog een activiteit waarbij hun kinderen geprikkeld worden. Ze krijgen kennis over programmeren maar leren ook samenwerken en sociaal zijn. Het is gaaf om te zien dat we met deze activiteit in de Bibliotheek deze specifieke kennis met jongeren kunnen delen.”

Kijk op onze website voor meer informatie over CoderDojo op verschillende locaties.