Leesclub Goirle heeft de bieb als vaste uitvalsbasis

De Bibliotheek Goirle is de vaste ontmoetingsplaats van de leesclub van Addie. ,,We kunnen ook bij iemand thuis gaan zitten, maar voordat je het weet ben je dan meer een eetclub. De bieb is een mooie neutrale plek en de service is fijn. Als we komen, staat de koffie al klaar. Natuurlijk praten we tijdens onze avonden over van alles, maar daarbij is het boek altijd de basis.”

De populariteit van leesclubs neemt nog steeds toe. Toen Addie twee jaar geleden lid wilde worden, zaten alle leesclubs in de regio al vol. ,,Er was zoveel animo dat we zelf een nieuwe leesclub konden beginnen. We startten destijds met vijf en zijn nu met negen leden.”

Ook eens een ander genre

De Goirlese leesclub is aangesloten bij Senia, de landelijke organisatie van leesclubs. Addie: ‘’Ik heb altijd veel gelezen. Ik wilde bij een leesclub om ook eens een ander genre te lezen dan steeds weer de detectives die ik altijd al graag lees. Van Senia krijgen we een literatuurlijst waaruit we samen zeven boeken kiezen. Daarvan ontvangen we dan leeswijzers. Die dienen als leidraad tijdens de bespreking van het boek.”

Zucht naar kennis

Addie stond altijd voor de klas en wilde na haar pensioen blijven werken aan haar persoonlijke ontwikkeling. ,,Veel lezers in onze club komen uit het onderwijs. Die zucht naar kennis en het gevoel nooit uitgeleerd te zijn, hebben we vast niet toevallig met elkaar gemeen. Toch zijn we ook een gevarieerd gezelschap. Dat maakt het zo bijzonder, dat je persoonlijk contact hebt met mensen die je anders misschien nooit zou leren kennen. Dat het zo goed klikt tussen (in eerste instantie) vreemden van elkaar, daar hebben we natuurlijk mazzel mee. Ook het kiezen van de boeken gaat heel prettig in harmonie.”

Altijd een boek uit

Alle leden van de leesclub zijn lid van de Bibliotheek. ,,We lenen regelmatig de boeken die we gaan lezen. Soms moeten we het dan reserveren als alles uitgeleend is en soms moeten we het dan toch maar kopen. Dat zorgt ook nooit voor problemen.”

Dankzij de leesclub heeft Addie ‘De Avond is ongemak’ van Marieke Lucas Reijneveld uitgelezen. ,,Dat boek had ik anders halverwege weggelegd, veel te beklemmend. Ik bleek niet de enige te zijn met dat gevoel. Dus daar hebben we het toen mooi met elkaar over kunnen hebben. Heel verrijkend.”

Voor corona, na corona

Toen in maart de Bibliotheken dicht moesten vanwege de uitbraak van het coronavirus, kon de leesclub van Addie niet meer bij elkaar komen. ,,De leeftijd van de leden is hoog, we zijn tussen 60 en 80 jaar oud. Elkaar online ontmoeten was geen optie. Hoe dan ook hebben we voor komend jaar gewoon weer zeven boeken gekozen. We blijven lezen.”