Klik & Tik Kaatsheuvel: op eigen tempo vertrouwd raken met de computer

“Als ik op de computer werk, ben ik snel bang dat het fout gaat,” zegt de 54-jarige Manita. “Mijn kinderen zuchten dan: ‘mam, zo gauw gaat het niet mis hoor’. Maar ik vind het toch eng.” Sinds kort neemt ze deel aan de Klik & Tik- training in de Bibliotheek Kaatsheuvel. Door aan de cursus mee te doen leert ze de grondbeginselen van het werken op de computer. “Ik hoop dat ik er door deze cursus wat vrijer in word.”

Vertrouwd raken

“Klik & Tik is een eerste ontmoeting met de computer,” vertelt vrijwilliger Ton. Op de eerste verdieping van het Klavier zitten negen mensen achter een laptop. Vandaag is het de eerste dag van een nieuwe Klik & Tik-training. De training duurt in totaal zes weken. Samen met vrijwilliger Mieke beantwoordt Ton vragen. En misschien nog wel belangrijker: hij geeft de deelnemers een steuntje in de rug. “Als mensen hier voor het eerst binnenkomen, zijn ze meestal erg behoedzaam. Vaak hebben ze een vervelende ervaring gehad met de computer waardoor ze bang zijn er verder iets mee te doen. Hulp van vrienden of familie werkt averechts, die hebben geen tijd of zijn te ongeduldig om het goed uit te leggen.”

Maria (72) doet voor de tweede keer aan Klik & Tik mee. In eerste instantie schreef ze zich na aandringen van familie voor de training in. “Ik gaf er zelf niets om,” zegt ze. “Maar na verloop van tijd kreeg ik er toch steeds meer schik in. Vanmorgen, bijvoorbeeld, had ik een half uurtje over en toen ben ik uit mezelf nieuws uit de regio gaan lezen. Op de computer!” lacht ze.

Eigen tempo

Klik & Tik als training is bedacht door de landelijke stichting Lezen en Schrijven. Via een online module lopen cursisten er zelfstandig doorheen: ze leren de basisvaardigheden van het werken met een computer, en daarna komt het e-mailen, veiligheid op internet, foto’s en video’s maken enzovoorts. Begeleider Ton: “Mensen doorlopen het programma in hun eigen tempo, en waar nodig helpen wij ze daarbij. Er zijn mensen die na afloop van de training de volledige module hebben gehad, maar er zijn ook mensen die bij het middelste niveau blijven hangen. Alles is prima: we verplichten mensen niet om het sneller te doen dan ze willen of aankunnen. Dat eigen tempo is belangrijk.”

Deelneemster Maria is trots dat ze de eerste stap heeft gezet. “Dat ik over de drempel ben gestapt om aan deze cursus te beginnen, vind ik al heel wat.” Nu ze een tweede keer meedoet, wil ze nog wat meer vertrouwen krijgen in het computeren. Om met haar broer te kunnen mailen, bijvoorbeeld. “Nu durf ik dat nog niet zo goed. En als ik dat thuis probeer, als er dan iets misgaat of als het niet lukt, heb ik niemand die ik om hulp kan vragen. Dat kan ik hier wel.”

De computer is overal

Deelneemster Manita kwam bij Klik & Tik terecht doordat ze de cursus zelf op de website van de Bibliotheek had gevonden. “Dat kan ik dan nog net wél,” zegt ze. Door ziekte is Manita lang thuis geweest. Maar nu het weer wat beter gaat, zou ze best wel weer een baan willen. “Laatst zag ik een heel leuke vacature. Gewoon, hier in Kaatsheuvel, bij een cadeauwinkel waar ze ook loten verkopen,” herinnert Manita zich. Maar toen ze er verder over nadacht, raakte ze toch wat gedemotiveerd. “Je moet daar met een kassa om kunnen gaan, dat zijn tegenwoordig ook gewoon computers. En zo’n systeem om loten uit te draaien, dat kan ik gewoon niet. Ik kan dan wel solliciteren, en net doen of ik het allemaal wel kan, maar dan val ik toch door de mand,” zegt ze teleurgesteld. “Dat was voor mij het moment dat ik besloot: verdorie, nu moet ik er toch echt eens iets aan gaan doen!”

De Bibliotheek Midden-Brabant biedt gratis Klik & Tik-trainingen en –inloopuren aan in de gemeenten Goirle, Loon op Zand, Oisterwijk en Tilburg en Waalwijk. Kijk voor het volledige overzicht op onze website.

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst