Ruimte om te leren bij Klik & Tik in Goirle

“Mijn man en kinderen doen alles met de computer,” zegt de 83-jarige Nora. “Ik wil gewoon ook een beetje begrijpen waar ze het over hebben. Zodat ik straks nog mee kan, mocht mijn man ooit wegvallen.” Sinds vijf weken doet ze mee aan de Klik &Tik-training bij de Bibliotheek Goirle. “Ik begin het nu zelfs leuk te vinden.”

Sinds mei van dit jaar zijn er twee keer per week zogenaamde Klik & Tik-trainingen in de Bibliotheek Goirle. Op woensdag- en donderdagochtend verzamelen er zich acht deelnemers in de computerruimte van de bieb. Cursusleider Jan: “De trainingen sluiten blijkbaar goed aan bij een behoefte van inwoners: er is inmiddels een flinke wachtlijst voor deelname aan Klik & Tik.”

Samen leren

Deelneemster Nora: “Ik weet dat ik het moet leren, het werken op de computer. Mijn man is nu 89, dus de kans dat hij wegvalt is gewoon aanwezig. En ik wil dan niet alles aan mijn kinderen vragen,” legt ze uit. “Voorheen probeerde mijn man me weleens wat uit te leggen, maar dat ging veel te snel voor mij. Hij verloor dan zijn geduld en ik begreep het nog steeds niet.” Tijdens de Klik & Tik-uren in de Bibliotheek krijgen de cursisten begeleiding van twee vrijwilligers, als ze dat willen. In de Bibliotheek Goirle zijn dat Arie en Jan.“ We blijven geduldig, hoe vaak een deelnemer ook dezelfde vraag stelt,” zegt Arie. “Iedereen leert in zijn eigen tempo. Daar hebben we respect en ruimte voor.”

De Klik & Tik-training is bedacht door de landelijke stichting Lezen en Schrijven. Via een online module lopen cursisten zelfstandig door het cursusprogramma heen: ze leren de basisvaardigheden van het werken met een computer, en daarna gaan ze aan de slag met thema’s als e-mailen, veiligheid op Internet, foto’s en video’s maken. “Het is voor cursisten gewoon heel fijn om zo’n training te doen met mensen die in hetzelfde schuitje zit,” merkt Arie. “Dat motiveert enorm.” Collega Jan vult aan: “De meesten die aan de training meedoen moeten er echt vertrouwen in krijgen,” zegt hij. “Dat je het samen doet, dat helpt daar wel bij.”

De 75-jarige Leni had er eerst niet zo’n interesse in, dat computeren, vertelt ze. Dan verschijnt er een warme lach op haar gezicht: “Maar toen ik erachter kwam hoe ik zelf muziek van vroeger kon opzoeken op YouTube, dat vond ik toch mooi!” herinnert ze zich. “Wat ik niet op cd had staan, kon ik zo toch terug luisteren. En alles staat erop, prachtig hoor.”

Stichting Lezen en Schrijven

Voordat Arie en Jan als cursusleiders van Klik & Tik in Goirle aan de slag gingen, kregen ze een workshop van stichting Lezen en Schrijven. Jan: “Een soort camouflagecursus noemen we Klik & Tik hier weleens,” legt hij uit. “Want we letten niet alleen op digitale vaardigheden, maar ook op taalachterstand bij cursisten. Als die er is, hebben we een mooi kort lijntje met het Taalhuis van de Bibliotheek en dan kunnen we mensen zo doorverwijzen.”

Voor deelneemster Leni was het moment dat ze succesvol een foto naar haar Zeeuwse schoonzus mailde wel even een mooie overwinning. “Ik had de foto vorige week al verstuurd. Van het weekend zag ik mijn schoonzus op mijn verjaardag en toen ze niets zei over de foto, vroeg ik er toch maar even naar. Bleek dat ze niets had gehad.” Dus tijdens de eerstvolgende Klik & Tik-training legde ze de vraag toch maar eens voor aan Arie en Jan. Hoe kon het nu dat haar mail niet was aangekomen?  “Samen met Arie heb ik net uitgevogeld hoe het zat: een klein foutje in het e-mailadres, dat was alles. Geweldig dat het nu gelukt is,” lacht ze. “En mijn schoonzus? Die mailde gelijk terug!”

De Bibliotheek Midden-Brabant biedt gratis Klik & Tik-trainingen en –inloopuren aan in de gemeenten Goirle, Loon op Zand, Oisterwijk en Tilburg en Waalwijk. Kijk voor het volledige overzicht op www.bibliotheekmb.nl/klik-en-tik

Bekijk ook

Een deelnemer in de Bibliotheek Goirle vertelde aan Omroep Tilburg wat Klik & Tik hem bracht:


Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst