Klik&Tik-cursus voor Quiet-leden: ‘Het maakt hun wereld groter’

Een afspraak maken bij de gemeente, opzoeken hoe laat de trein gaat of een uitnodiging versturen via de mail. Allemaal dingen waarvoor je een computer én internet nodig hebt. Als je het financieel lastig hebt, is dit misschien een luxe die je je niet kan veroorloven. Daarom was Quiet Hilvarenbeek heel blij dat ze dankzij een gulle gift haar members een laptop cadeau kon geven, en de Bibliotheek Hilvarenbeek hen een Klik&Tik-cursus aanbood waarmee de members hun digitale vaardigheden vergrootten. Zo leerde deelnemer Maria om zelf op Marktplaats te zoeken: “Ik kan wel naar mijn kinderen gaan en dan helpen ze me graag, maar ik wilde het ook zelf kunnen.”

Simone Verhoeven-Bazelmans is de projectleider van Quiet in Hilvarenbeek en legt uit wat het precies is. “Quiet is voor mensen die het financieel niet zo makkelijk hebben. Wij geven hen om de twee maanden een geluksmomentje, zoals wij dat noemen. Dat kan een keer een kop koffie zijn op het terras of een voorstelling in het theater, een keer naar de kapper of een reparatie aan de fiets. Hierdoor hopen we dat ze fijner in hun vel gaan zitten, sterker in hun schoenen staan en zo ook beter mee kunnen doen aan de maatschappij.”

Dit keer was het geluksmoment dat twee landelijke organisaties laptops hadden gedoneerd, die door Van Laarhoven ICT helemaal up-to-date waren gemaakt.  Bij hun laptop kregen Quiet-members van de Bibliotheek Hilvarenbeek een Klik & Tik-cursus aangeboden. Tijdens de training leerden ze alles over e-mailen online zoeken en social media. Dit alles leerden ze in acht bijeenkomsten, waarin ze in hun eigen tempo aan de slag gingen en begeleid werden door vakkundige en geduldige trainers. Koffie en thee werden aangeboden door CC Elckerlyc.

Mensen zelfredzamer maken

De samenwerking tussen Quiet en de Bibliotheek Hilvarenbeek is volgens beide partijen een schot in de roos. Mai van Limpt, programmamaker bij de Bibliotheek Hilvarenbeek: “Als Bibliotheek willen we mensen zelfredzamer maken, maar het is lastig om de doelgroep aan te spreken. Zet maar eens een advertentie in de Hilverbode: Niet digitaal vaardig? Kom dan naar de Klik & Tik. Dan voelen mensen zich niet aangesproken. Quiet Hilvarenbeek spreekt deze groep wél aan en neemt ze mee naar ons.”

Toen Simone de laptops kreeg, vroeg ze aan Mai of ze er niet iets meer mee konden doen. Mai: “Ik dacht meteen aan een Klik & Tik voor de Quiet-members. Hierbij leer je hoe de computer werkt en wat de mogelijkheden zijn van het internet. Ze hebben een eigen computer, dus ze hebben het gereedschap, maar sommigen van hen kunnen er nog niks mee. En dat is waar wij om de hoek komen kijken.”

Simone: “We zijn ontzettend blij met de samenwerking tussen de diverse bedrijven en organisaties die dit mooie resultaat mogelijk hebben gemaakt. De reacties van onze members op de laptops en de Klik & Tik-cursus waren heel bijzonder. Dan kom je ’s avonds thuis en krijg je meteen telefoontjes dat ze er zó blij mee zijn. Door zo’n laptop kunnen ze weer communiceren. Het maakt hun wereld groter. Mensen zijn heel dankbaar.”

Met je eigen laptop naar de cursus

Quiet-members samen aan de slag met Klik&Tik in de Bibliotheek Hilvarenbeek

Ook vrijwilligers Guus en Paul, die de Klik & Tik begeleiden, zijn enthousiast over het initiatief van Quiet en de Bibliotheek. “We vinden het heel mooi dat deze mensen hun eigen laptop krijgen. Voor veel mensen die hier zitten, is een laptop een forse aanschaf. Als je hem niet nodig hebt voor je werk en alleen voor ‘jezelf’ gebruikt, is er toch een drempel om zo’n ding te kopen. Maar zonder computer thuis, loopt deze groep mensen tegen problemen aan wanneer ze bijvoorbeeld  ergens moeten inloggen of bijvoorbeeld online een afspraak moeten maken bij het gemeentehuis. Ze willen wel, maar hebben er de middelen niet voor.

Dankzij Quiet en de Bibliotheek kan dat nu wel. Het is ook een voordeel dat ze hier op de laptop werken die ze thuis ook gebruiken, want bij andere Klik&Tik-cursussen gaan mensen thuis oefenen en ziet het er opeens heel anders uit op hun eigen computer.”

Zelfstandig oefenen met een steuntje in de rug

Mensen kunnen de Klik&Tik-cursus volledig zelfstandig volgen via oefenen.nl. Op het beeldscherm krijg je dan instructies die je stap voor stap kunt volgen. Toch heeft het een meerwaarde om de cursus in de Bibliotheek te volgen, met vrijwilligers die je begeleiden. Guus en Paul: “Als je tegen mensen zegt: ‘Ga thuis maar die cursus doen’, lopen ze sneller vast. Wij zijn het steuntje in hun rug. Cursisten doen het in principe zelf, maar doordat ze weten dat wij op de achtergrond aanwezig zijn, durven ze meer, proberen ze het gewoon en komen ze ook verder.”

Thuis verder oefenen

Ook thuis kan het programma gebruikt worden om verder te oefenen. De twee vrijwilligers kunnen zien hoeveel uur iedere deelnemer al geoefend heeft. Ze wijzen naar een oudere dame die als eerste aanwezig is bij de Klik & Tik. “Maria is onze beste leerling! Ze heeft geen enkele les gemist en gaat ook altijd thuis enthousiast aan de slag. Ze heeft van iedereen veruit de meeste oefenuren gemaakt.”

Het enthousiasme blijkt, want ondanks dat ze nét een staaroperatie heeft ondergaan is Maria gewoon aanwezig. “Ik wilde het echt niet missen. Dus ik kijk gewoon hoe het vandaag gaat. Ik heb al veel geleerd en het is heel fijn dat hier in de bibliotheek goede begeleiding is.

Ik kan nu bijvoorbeeld zelf op Marktplaats kijken of iets opzoeken. Alles wordt digitaler. Ik kan wel naar mijn kinderen gaan en dan helpen ze me graag, maar ik wil het ook zelf kunnen. Het was voor mij vooral om zelfvertrouwen te krijgen dat ik ook met de computer overweg kan. En dat heb ik nu zeker. Ik ben benieuwd wat ik de komende tijd nog allemaal meer ga leren!”

Wil je zelf ook graag meer met de computer doen, maar weet je niet goed hoe het werkt? Of help je iemand uit je omgeving met zijn/haar computerzaken, die eigenlijk zelf ook wel wat vaardiger zou willen worden? Kijk dan eens naar onze Klik & Tik-trainingen en -inloopspreekuren: www.bibliotheekmb.nl/klik-en-tik