‘Wie in de vakantie blijft lezen, behoudt leesniveau of gaat zelfs vooruit’

Na de zomervakantie blijken vooral kinderen in groep 3 en 4 slechter te lezen dan voor de vakantie. Dit wordt ook wel de ‘zomerleesdip’ genoemd. Renske Jongejan, productmanager primair onderwijs: ‘Omdat kinderen die in de zomer blijven lezen hun leesniveau behouden of zelfs vooruit gaan vraagt de Bibliotheek Midden-Brabant aandacht voor ‘Vakantielezen’. Het lijkt misschien niet zo erg als het leesniveau van een kind wat achteruit gaat, maar na de vakantie gaan de lessen gewoon verder op het niveau van voor de zomer. Dan wordt het voor een kind dus extra lastig om de lesstof bij te kunnen benen’.

Samen stimuleren

‘Het hele schooljaar is er iedere dag geoefend met lezen en taal. Vergelijk het met zwemles: als je kind zes weken geen zwemles krijgt, zul je merken dat het niveau wegzakt. Blijven oefenen is dus belangrijk’, zegt Renske. Linda Traa, leerkracht groep 3 van een Tilburgse basisschool vult aan: ‘Ouders zijn vaak verbaasd en zich niet bewust van de ‘zomerleesdip’. Maar, kinderen in groep drie hebben net alle letters geleerd en maken van de eerste woorden zinnen. Ze gaan redelijk lezend de vakantie in. Als ze niet blijven lezen, dan kun je na de zomervakantie weer opnieuw beginnen. Het is daarom belangrijk en zinvol dat de Bibliotheek haar expertise deelt met scholen en BSO’.

Enthousiasmeren

‘Ik ga op vakantie en neem mee.. een koffer! Wie neemt er ook een koffer mee op vakantie?’ Alle vingers van de kinderen aanwezig op de BSO van Kanti Kinderopvang in Kaatsheuvel schieten de lucht in. Aniek van Loon, leesconsulent Bibliotheek Midden-Brabant geeft een workshop Vakantielezen. ‘Ik vind het belangrijk dat de kinderen geënthousiasmeerd worden. Als ik hun aandacht heb, kan ik ze iets nieuws laten ervaren. Mijn koffer met boeken, de Vakantiebieb-app – met meer dan 20 gratis e-books voor kinderen – én boxen om samen te luisteren naar verhalen van de Luisterbieb helpen daar enorm bij’. De workshop gaat verder. ‘Wat zit er in de koffer? Boeken! ‘Lezen, lezen, lezen!’ roepen de kinderen in koor. Aniek tovert verschillende boeken uit haar koffer, leest enthousiast voor en stelt vragen. De kinderen zitten op het puntje van de bank en wijzen met hun vinger naar een boek dat ze graag willen lezen of lenen.

Cadeautje van de Bibliotheek

De koffer van Aniek is zo vol, dat er niets meer bijpast. Geen bikini, handdoek of zonnebrandcrème. ‘Daar heb ik iets op verzonnen, zegt Aniek’. Aniek laat haar tablet zien met allemaal digitale boeken: ‘Hoe handig is dit!’ Samen downloaden ze een boek uit de Vakantiebieb-app en luisteren ze naar een verhaal uit de Luisterbieb. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze graag aan de slag willen met de app. Ook de 8-jarige dochter van Sheley Welvaarts kwam thuis met een flyer van de Bibliotheek Midden-Brabant en vroeg of ze de Vakantiebieb-app op de telefoon mocht downloaden. Sheley: ‘Mijn dochter leest heel graag. De digitale boeken van de Vakantiebieb-app neemt ze overal mee naartoe en stimuleren haar om te lezen, ook tijdens de vakantie. Écht een cadeautje’.

Anders en speciaal

Bij de BSO zijn ze erg blij met het project Vakantielezen. Maud van den Boogaard, pedagogisch medewerker bij Kanti Kinderopvang: ‘Het project is hip!’ We besteden als kinderopvang het hele jaar door aandacht aan lezen. Maar het maakt het extra leuk, anders en speciaal als iemand van de Bibliotheek een programma voorbereidt. Het is dan ook een mooie aanvulling dat de Bibliotheek ook in de vakantie workshops aanbiedt, om zo het leesplezier – juist in de vakantie – te stimuleren. In augustus breng ik met de kinderen een bezoek aan de Bibliotheek, ook weer eens wat anders.’