Kindercolleges laten zien hoe leuk het is de wereld te ontdekken

Featured Video Play Icon

Tijdens de Kindercolleges van de Bibliotheek Midden-Brabant gaan kinderen op reis om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. De ene keer doen we dat in de Bibliotheek, de andere keer met online colleges.

Steeds nodigen we een andere reisgids uit. Diegene maakt kinderen wegwijs in zijn of haar expertise en betrekt daar ook de collectie van de Bibliotheek bij. De onderwerpen die voorbij komen in de Kindercolleges zijn heel divers, van de natuur als inspiratiebron voor technische vernieuwing, tot filosoferen over vrijheid.

Colleges die je nieuwsgierigheid prikkelen

In bovenstaande aftermovie zie je hoe brandweerman Bas Kivits in de Bibliotheek Oisterwijk een Kindercollege gaf over brandveiligheid in huis (hier online terug te kijken). Programmamaker Rose Noël van de Bibliotheek Oisterwijk vertelt:

“Ik hoop dat kinderen geïnspireerd zijn, hun nieuwsgierigheid geprikkeld is en dat ze met een open houding en nieuwe kennis het onderwerp tegemoet gaan.”

Combinatie van online en offline Kindercolleges

Toen de bibliotheekdeuren in maart vanwege corona een tijd dicht moesten, ontwikkelden we in samenwerking met kinderfilosoof Julia van de Winckel een reeks filosofiecolleges die kinderen vanuit huis konden volgen. In drie online colleges nam zij kinderen mee op reis in het Vragenplaneet-universum.

Klik hier voor alle online Vragenplaneet-colleges.

Toen onze deuren weer open mochten, gaf Van de Winckel in de Bibliotheek Wagnerplein (Tilburg) ook drie ‘offline’ Vragenplaneet-colleges. Voor Nancy van Brunschot, moeder van deelnemer Ayshel (11) waren deze colleges een uitkomst:

“Ik had net bedacht, met het thuisonderwijs tijdens de intelligente lockdown, dat ik zelf een filosofieles wilde geven aan Ayshel. Met een YouTube-video en daar dan zelf een opdrachtje bij maken. Maar toen kwam ik de Kindercolleges tegen op de website van de Bibliotheek. Helemaal perfect, want die rol van ‘thuisjuf’ viel toch nog niet mee… En ik heb gezien dat Julia van de Winckel het geweldig doet, deze Kindercolleges. Alle kinderen zouden de kans moeten krijgen om dat te oefenen, vrij denken.”

Ook in Hilvarenbeek werd tijdens een Kindercollege in de bieb druk gefilosofeerd, over het thema dromen dit keer:

“Dromen hoeft niet alleen als je slaapt, je kunt ook dromen over wat je later wilt worden. Ik droom dat ik later mama word”

“Ik droom altijd dat ik een hele stoere brandweerman wordt later.”

“Mijn kleine zusje is nog te klein om ’s nachts te dromen, want die kan nog niet praten.”

 

🎓 Bekijk hier alle (online én offline) Kindercolleges van de Bibliotheek Midden-Brabant:
www.bibliotheekmb.nl/kindercolleges