KennisPlaats Vesper brengt ondernemers uit de regio samen

KennisPlaats Vesper brengt ondernemers samen

Op de flexwerkplekken in de Bibliotheek Berkel-Enschot ontstond in 2018 spontaan een nieuw initiatief voor ondernemers: KennisPlaats Vesper. Nihal Vogels was net haar eigen bedrijf als financieel planner gestart en zat toen nog regelmatig te werken aan die bureaus in het verbouwde klooster Koningsoord, waar de bibliotheek is gevestigd. Ze raakte daar aan de praat met andere zzp’ers en studenten. Dat spontane contact en het delen van kennis en ervaring met elkaar werkte heel inspirerend. ,,Hier moeten we iets mee”, dacht Nihal. En onze programmamaker Marieke Vermeer van de Bibliotheek dacht precies hetzelfde. KennisPlaats Vesper was geboren.

Voor, door en over ondernemers

Nihal Vogels

Het Vesper-team bestaat inmiddels uit vijf mensen die ongeveer drie keer per jaar avonden organiseren in de bibliotheek over, door en voor ondernemers. ,,De nadruk ligt op het delen van kennis en ervaringen. Dat je dankzij de bijeenkomsten je netwerk vergroot is eigenlijk bijvangst”, zegt Nihal. ,,We organiseren geen netwerkborrels, die heb je al op zoveel andere plaatsen. Bij KennisPlaats Vesper nodigen we sprekers uit die hun sporen verdiend hebben met ondernemen en die hun kennis, successen en valkuilen willen delen. Het gaat niet om de theorie, maar om het antwoord op de vraag ‘Hoe werkt het in de praktijk?’.  We zijn onze eigen doelgroep, dat helpt enorm bij het bepalen wie we uitnodigen om te komen spreken”, zegt Nihal.

Zo deelde bijvoorbeeld Henny de Haas, algemeen directeur van Hoppenbrouwers Techniek en doorgewinterd ondernemer, zijn do’s en dont’s. En kwam ook Patrick Krijnen, een 21-jarige ondernemer die op 15-jarige leeftijd zelf een bedrijf oprichtte en inmiddels CTO (chief technical officer) is bij een wereldwijde organisatie, vertellen van welke ervaringen hij het meest heeft geleerd. ,,De interactie die tijdens de avonden ontstaat, leidt tot inzichten die een waardevolle aanvulling zijn op de theorieën uit de boeken”, zegt Nihal.

Dichtbij huis

Gerrit Bout

Gerrit Bout zit sinds begin 2019 samen met Nihal Vogels in de organisatie van KennisPlaats Vesper. Vooral het lokale en regionale karakter deed hem besluiten zich bij het team te voegen. ,,Ik heb jarenlang gewerkt voor grote bedrijven. Landelijk heb ik een netwerk. Dankzij Vesper leer ik nu ook meer ondernemers dichtbij huis kennen. Bezoekers van de kennisplaats kunnen een volgende keer zelf spreker zijn. Wie aanwezig is bij een avond komt niet weg met zitten en luisteren. We brengen uiteenlopende ondernemers bewust samen, van ouwe rotten in het vak tot studenten. Die diversiteit moet de interactie triggeren.”

Ook Gerrit zag, net als Nihal, een kans om een nieuw initiatief op te starten bij de bibliotheek en kreeg daar ook alle ruimte voor. Na een Vesper-avond over Mastermind bracht hij geïnteresseerden samen om daar verder mee aan de slag te gaan. ,,Deze Mastermind-bijeenkomsten zijn een aanvulling op de kennisplaats en bieden de ruimte om op een nog  persoonlijker niveau met elkaar te kunnen sparren”, zegt Gerrit.

Leerzaam en leuk

Gerrit en Nihal zetten zich vrijwillig in voor KennisPlaats Vesper. ,,Het is ontzettend leuk om dit samen te doen”, zegt Gerrit. ,,We leren er zelf ook veel van”, zegt Nihal. ,,Het verbinden van mensen gaat altijd weer gepaard met het opdoen van nieuwe kennis en ervaringen. Dat geldt voor ons als organisatie, voor de sprekers en voor de bezoekers van onze avonden.”

Een vaste vorm voor de KennisPlaats is er niet. ,,Dit is ook een mooi voorbeeld van hoe de bibliotheek steeds weer inspeelt op veranderingen in de maatschappij”, zegt Gerrit. ,,KennisPlaats Vesper moet in ieder geval altijd aan het denken blijven zetten en inspireren.”
,,We willen natuurlijk groeien, maar het moet zo laagdrempelig blijven. Juist als je netwerken te spannend vindt moet je je bij KennisPlaats op je gemak voelen omdat je dankzij het delen van kennis op een natuurlijke manier met anderen in contact komt”, zegt Nihal.

De eerstvolgende bijeenkomst van KennisPlaats Vesper is op donderdagavond 12 maart en gaat over social media. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekmb.nl/vesper