Voorlezen op een magische plek in Loon op Zand

De lucht is blauw en de zon schijnt prachtig op Het Witte Kasteel, tijdens de Kunstmarkt in Loon op Zand. Hét jaarlijkse kunstevent in de kasteellanen. Naast het Kasteel staat een witte tent, een voorleestent van de Bibliotheek Loon op Zand. Voorleesvrijwilliger Marianne: “Het is superleuk en ontspannen om voor te lezen in de buitenlucht. De kinderen komen lekker spontaan binnenlopen, zijn niet bang en doen betrokken mee met de verhalen.”

“Dichtbij de mensen”
Programmamaker Emely Kok: “In de gemeente Loon op Zand hebben we twee bibliotheekvestigingen; Loon op Zand en Kaatsheuvel. Daar kunnen leden uiteraard terecht voor boeken, maar ook niet-leden voor lezingen, activiteiten en cursussen. Om mensen de Bibliotheek te laten ontdekken én het (voor)lezen te stimuleren gaan we ook graag naar ‘buiten’ en nemen we bijvoorbeeld deel aan deze Kunstmarkt. Zo zijn we als Bibliotheek dichtbij de mensen.” Marianne: “Voorlezen op de Kunstmarkt is belangrijk, hier komen kinderen in contact met kunst en muziek. Ze beleven dit visueel en fysiek en hier is ook een plekje voor boeken en voorlezen. Door op een goede creatieve manier bezig te zijn met taal vergroten we de woordenschat en fantasie.”

Vader van Niek: “Vorige keer (kunstmarkt 2 jaar geleden) waren we er ook bij, super leuk! Niek en zijn zus lagen toen in het theehuis op de grote kussens naar verhalen luisteren. Nu is het in een tent in de buitenlucht, ook leuk.” Dit gezin woont in het dorp en was benieuwd wat er deze keer te doen was bij de Kunstmarkt. Ze hadden niet in de gaten dat de Bibliotheek er weer bij zou zijn.

Kastelen, ridders, prinsessen én draken
“Voor vandaag heb ik 5 boeken meegebracht”, vertelt Marianne: Ridder Rikkie, Prinses is jarig, De bellenblaasdraak en 2 pop-upboeken van een boomhut en een prinsessenhuis. Allemaal binnen het thema kastelen. Zo is het Witte Kasteel ook het echte middelpunt van deze Kunstmarkt. De kinderen deden actief mee en lieten hun eigen fantasie los op de verhalen. Jinte, 8 jaar: “Het (voorlees)feest was erg leuk, ik vind lezen ook heel leuk, vooral over weetjes.” “Ik vond het ook heel leuk. Mijn lievelingsboekjes gaan over prinsessen, vult zusje Jolie, 5 jaar aan.”

Vader van Jinte en Jolie: “Het voorlezen was heel erg leuk, de kinderen zijn opgegroeid met boeken. De oma van Jinte en Jolie heeft namelijk voor een bibliotheek gewerkt, en zelf wonen ze heel dichtbij de Bibliotheek Loon op Zand.”

Leesplezier, woordenschat én fantasie
Emely: “De Bibliotheek is meer dan een verzameling boeken. Maar lezen en voorleesmomentjes vormen een belangrijke basis. Ze vergroten niet alleen het leesplezier, maar ook de woordenschat én fantasie. Moeder van Valérie (9 jaar), Maxime (8 jaar) en Florian (5 jaar): “Het is zo leuk dat de bibliotheek ook op de Kunstmarkt aanwezig is. De vertelster heeft niet alleen mooie boeken meegenomen, maar ook knuffels, kussen, bellenblaas, ballonnen en andere attributen. Dat maakte dat de kinderen meteen naar de voorleestent toe getrokken werden. Thuis lezen we ook veel met de kinderen. Dan is het mooi dat ze de bibliotheek ook buiten schooltijd bij Het Witte Kasteel tegenkomen en ervaren hoe fijn het is om voorgelezen te worden!”

Marianne: “Een heel grappig moment, was dat één van de kinderen heel lekker aan het luisteren was naar een verhaaltje, toen er een koor begon te zingen. Heel hard riep hij ineens: “Wat is dat voor herrie?!” Tja, dat kun je er natuurlijk ook van vinden.”