Mediawijsheid: “Veel inspiratie voor nieuwe werkvormen”

idmes2016

Op 2 juni vond #IDMES2016 plaats in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Tijdens deze Inspiratiedag Digitale Media en School ontdekten leerkrachten, docenten en andere geïnteresseerden uit het onderwijs nieuwe ideeën voor eigentijds onderwijs met ICT en over mediagebruik.

Samen met een aantal partners organiseert de Bibliotheek deze dag om mensen en organisaties met elkaar te verbinden die elkaar verder kunnen helpen als het gaat om ICT en mediagebruik in het onderwijs. Er zijn tal van mooie initiatieven, maar deze worden nergens bij elkaar gebracht. Dit terwijl docenten hierin juist veel van elkaar kunnen leren.

Tijdens de inspiratiedag werden de drie rondes van elk acht workshops voorafgegaan door een paneldiscussie over hoe we de digitale vaardigheid en mediawijsheid van leraren én leerlingen kunnen vergroten. Vervolgens stelden de deelnemers zelf een persoonlijk workshopprogramma samen. De onderwerpen liepen uiteen van sexting en leren programmeren tot het gebruik van klooikoffers voor de allerkleinsten en het ‘verspellen’ van de lesstof.

Rapportcijfer 8
De circa 100 aanwezigen waren unaniem enthousiast over de inspiratiedag en waardeerden de dag met het cijfer 8 (64%). Hieronder een aantal reacties:
“De workshops tijdens de inspiratiedag versterken je onderwijskundig handelen.”
“Ik hoor veel nieuwe invalshoeken.”
“Veel inspiratie voor nieuwe werkvormen.”
“Ik ga dat wat ik geleerd heb meteen in praktijk brengen.”
“De jeugd is zo veranderd; wij als docenten mogen niet achterblijven.”
“Ik kwam tijd te kort, omdat er zoveel aangeboden werd.”
Meer ervaringen en reacties lezen? Bekijk dan de Storify.

De presentaties, bronnen, opbrengsten en foto’s van de inspiratiedag zijn verzameld op deze padlet.