Infocafé: ‘We kunnen vaak erger voorkomen’

Voor een groeiend aantal mensen is het voeren van een overzichtelijke (financiële) thuisadministratie een grote uitdaging. Ingewikkelde formulieren, snel veranderende wet- en regelgeving en onduidelijkheid over de rol van diverse instanties spelen hierbij een rol. De vrijwilligers van Infocafé De Beurs bieden hulp aan inwoners met een smalle beurs die tijdelijk hulp kunnen gebruiken bij hun administratie. Iedere donderdagochtend houden zij spreekuur in het leescafé van de Bibliotheek Goirle.

We nemen een kijkje bij het Infocafé op een donderdagochtend in september. Vrijwilligers José, Johan en Anton zijn aanwezig namens de Formulierenbrigade en Petra vanuit Woonstichting Leystromen om het wekelijkse spreekuur te bemannen. Inwoners van Goirle kunnen bij hen terecht met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, DigiD of over een voor hen onduidelijke brief van de Belastingdienst.

Johan vertelt dat mensen vaak met een kleine vraag naar het Infocafé lijken te komen, maar dat er toch meer aan de hand is. “Het is zo belangrijk voor hen dat je ze kunt helpen”, zegt hij. “Gelukkig kun je vaak erger voorkomen”, vult Petra aan. De Formulierenbrigade helpt mensen die niet zelfstandig een formulier kunnen invullen. Maar ze bieden ook hulp bij het scheppen van orde in het oerwoud van allerlei paperassen. Ze hebben het inzicht om vragers naar de juiste instantie te verwijzen als dat nodig is. Of ze leggen gewoon iets heel rustig uit.

Rond elf uur komt er een mevrouw aangelopen. “De Formulierenbrigade, is dat hier?” Ondanks haar vraag maakt ze een zekere indruk en is blij dat ze op de goede plek is uitgekomen. Ze blijkt een ‘belastingvraag’ te hebben. Anton staat op en zegt: “Dan moet u bij mij zijn, kom, we gaan daar even zitten. Ook zin in een bakje koffie?” Mevrouw is doorverwezen naar het Infocafé door het vroegere Wit-Gele Kruis, nu het Zorgcentrum in Goirle. Haar vraag is snel beantwoord en met een tevreden lach bedankt ze Anton.

Informatiecafé De Beurs is gestart in mei 2017 en een gezamenlijk initiatief van De Formulierenbrigade, Woonstichting Leystromen, gemeente Goirle en de Bibliotheek Midden-Brabant. Op de foto (v.l.n.r.): Ad van Elsacker (Formulierenbrigade), Petra van der Meijs (budgetcoach Leystromen), Yolande van Leest (de Bibliotheek Goirle) en wethouder Guus van der Put.

Tekst: reporter Charles Bosters

Kijk in onze online agenda voor de actuele data van het Infocafé in de Bibliotheek Goirle.