“Ik weet niet of mijn boek zonder het schrijfatelier Waalwijk was afgekomen”

Schrijfatelier Waalwijk

Een primeur voor de Bibliotheek Waalwijk. Niet één, maar liefst twee leden van het schrijfatelier Bibliotheek Midden-Brabant publiceerden dit jaar een eigen geschreven boek. Het boek ‘Verdwenen Woorden’ van Monique de Heide en het door Frans Hagendoorn geschreven boek ‘Rock de Hoogovens’ hebben beide een officieel plekje in de Bibliotheek Waalwijk gekregen. Een mooie, bijzondere aanvulling op de collectie.

schrijfatelier Waalwijk“Het klankbord, de feedback dat vind ik als schrijver waardevol”

De zes leden van het schrijfatelier in Waalwijk hebben allen hetzelfde doel: schrijven. Schrijver Monique de Heide licht toe: ,,Het is een breed samengestelde groep die zeer betrokken is.” Eens per maand komen de leden van het schrijfatelier samen om elkaars vooraf ingezonden werk te bespreken. ,,Wat ik prettig vind is dat je samen écht in kunt gaan op de inhoud”, daar ligt de nadruk volgens schrijver Frans Hagendoorn. “Het klankbord, de feedback dat vind ik als schrijver waardevol.” Monique vult hem aan: ,,Ieder brengt specifieke kennis in. De een kijkt of de gebeurtenissen aannemelijk beschreven zijn, de ander let op het taalgebruik van de personages. Het commentaar van elke proeflezer beschouw ik daarom als een cadeautje.”

“De andere schrijvers hebben mij aangemoedigd”

Naast de inhoudelijke feedback en de stok achter de deur zitten de schrijvers samen in hetzelfde schuitje. ,,We doorlopen hetzelfde proces”, vat Monique samen. ,,In het begin twijfelt iedereen namelijk over dezelfde zaken. Of je nu wel of niet in de ik-vorm moet schrijven, of over welke tijd je het beste kunt gebruiken. Aan de hand van ieders teksten bespreken we wat de voor- en nadelen van elke variant zijn.” Frans: ,,Én dat alles met respect voor elkaar.” Dat de schrijvers elkaar ook motiveren bewijst de uitspraak van Monique: ,,Ik weet niet of mijn boek afgekomen was als ik niet aan het schrijfatelier had deelgenomen. De andere schrijvers hebben mij aangemoedigd om het boek naar een uitgever te sturen.”

,,Ik heb er heel veel van geleerd”

Al pratende worden de workshops, aangeboden door de Bibliotheek Midden-Brabant, aangestipt. ,,Deze collectieve workshops maken deelname aan het schrijfatelier extra waardevol. Ik heb er heel veel van geleerd”, zegt Monique. ,,De workshops sluiten goed aan bij de wensen en behoeften van schrijvers. Bijvoorbeeld hoe je uitgeverijen kunt selecteren, en hoe je een brief kunt schrijven waardoor je bij de uitgeverij opvalt. Frans: ,,Ook ontmoet je tijdens deze workshops leden van andere schrijfateliers, dat is inspirerend.”

,,Zo vier ik ‘verbintenis’!”

Frans als Monique lanceerden hun boek iedere op een eigen manier. Monique, die haar boek via een uitgeverij uitbracht, organiseerde een boekpresentatie in de Bibliotheek Waalwijk met een interview, een bieb-quiz en de overhandiging van het eerste boek aan burgemeester Nol Kleijngeld van de gemeente Waalwijk. ,,Het was voor mij zó bijzonder dat het juist hier gebeurde, de plek waar ik vele uren heb geschreven.” Frans brengt zijn zesde boek in de reeks wederom zelfstandig uit. Hij maakt er een happening van met (rock)muziek, wietrokende hoogovens en een drankje. Frans vertelt zichtbaar enthousiast: ,,Zo vier ik ‘verbintenis’! Dat klinkt zweverig, maar zo voel ik het wel. Verbintenis met mensen die ik goed ken, die een bijdrage hebben geleverd, waar ik iets leuks mee doe, onder wie de leden van het schrijfatelier. I love it when a plan comes together.”