Van idee naar werkelijkheid

Genietgroep van pet naar pret

Genietgroep van pet naar pretIn zijn kantoor, hoog uitkijkend op de Tilburgse Heuvelring, ontmoeten we Rolph Adriaansen, oprichter van de Genietgroep: een organisatie met als missie om mensen binnen hun werk meer te laten genieten. Want, zo lezen we op de site: genietende mensen tellen voor 2! Om deze missie te verwezenlijken ontwikkelde Rolph een aantal geniet-tools, die hij dagelijks inzet bij zijn klanten (bedrijfsleven) om daar het genieten weer op de kaart te zetten.

Rolph is een ondernemer pur sang, hij barst van de ideeën. En hij geniet pas ten volle als de ideeën echt tot uitvoering komen. Handen uit de mouwen en aan de slag!

Duurzaamheid met een lach

Genietgroep van pet naar pretEen van zijn meest recente projecten is het project Van pet naar pret. Doel hiervan is om mensen bewust te maken dat afval, in dit geval de bekende pet-fles, een grondstof kan zijn voor iets nieuws, iets waar je pret aan kunt beleven, zoals bijvoorbeeld legoblokken. Want bouwen is niet alleen een favoriete bezigheid van kinderen, het is vaak ook een guilty pleasure van volwassenen.

Tijdens de ontwikkelfase van het project onderzocht Rolph de mogelijkheden. Kun je van plastic een printspool maken voor een 3D printer? En, eerder nog, hoe werkt zo’n 3D printer eigenlijk precies? Kun je daar überhaupt wel legoblokken mee printen? Hoe stevig zijn ze dan? Hoe lang duurt dat?

In het Digilab lagen de antwoorden

Een heleboel vragen, maar zonder bevredigend antwoord. Tot een kennis hem attendeerde op het Digilab in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Het Digilab is er voor iedereen die wil experimenteren met en leren van nieuwe media en de nieuwste hard- en software, waaronder de 3D printer. Dit was precies wat Rolph zocht. Een plek waar hij kon uitproberen, kon bijschaven, antwoorden en even zoveel tips kreeg. Hier, in het Digilab, werden de eerste blokjes geprint. Met succes. Ze waren stevig, bruikbaar, kortom een stap in de goede richting en prima prototypes. Het Digilab vormde daarnaast de verbindende schakel naar FabLab013, die Rolph kon helpen met hogere oplages en verschillende formaten blokjes. Hierdoor is Rolph inmiddels alweer een aantal stappen verder. Met een financiële bijdrage van de gemeente Tilburg en een aantal Tilburgse bedrijven ontwikkelt hij momenteel een werkende proefopstelling om het productieproces verder te verfijnen. Als deze gereed is, gaat de proefopstelling op tournee in wijken en scholen. We houden deze talentvolle ondernemer vanuit de Bibliotheek en het Digilab met nieuwsgierigheid in de gaten!