Human Library

De wereld van mensen groter maken, dat doen we door verhalen met elkaar te delen. Angst voor het vreemde komt vaak voort uit onbekendheid. Met elk verhaal betreed je een nieuwe wereld, nieuwe mensen. Tijdens de Human Library kon de lezer letterlijk nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die zich als levend boek beschikbaar stelden, omdat ze willen bijdragen aan onderling begrip.

Sociaal ondernemer Rob
‘Ik lees geen boeken.’ Dat is voor Rob een klinkende reden om de Human Library te bezoeken, waar je boeken kunt lezen door met ze te praten. En ze praten terug. ‘Ik ben geïnteresseerd in de talenten van mensen. De beperkingen waar deze mensen overheen zijn gestapt. Zo sta ik zelf ook in het leven.’ Rob volgt de Human Library al ruim drie jaar. ‘Ik ben blij dat het concept hier opgepakt is. Heel goed. De bibliotheek is een centrum waar je kennis kunt delen. Laagdrempelig en je krijgt ook mensen binnen die dit toevallig even meepikken.’

Student Communicatie Robin
Hoe Robin wist van de Human Library? Via de lokale bar. Hij ving een gesprek op tussen de ‘tatoeageman’ (één van de levende boeken) en de barman en daarmee was zijn nieuwsgierigheid gewekt. ‘Ik ging hier blanco naartoe, ik laat me graag verrassen’. Robin raakte geboeid door het verhaal van Stefan, de veteraan die kampte met PTSS. ‘Mijn vader heeft in dienst gezeten, maar praat er nooit over. Daarom vroeg ik Stefan ‘Vind je het moeilijk om je zo kwetsbaar op te stellen?’

Veteraan Stefan
‘In het begin vond ik het lastig.’ Stefan vertelt dat het delen van zijn ervaringen hem helpt bij het verwerken ervan. Na zo’n dag als vandaag is hij bekaf, maar in de dagen erna voelt hij zich juist heel goed, omdat hij zijn verhaal heeft gedaan. ‘Veel mensen met PTSS zitten in de vlucht-modus en zoeken dus geen hulp. Maar ik zit in de vecht-modus. Ik realiseerde me ‘ik ben nog zo jong, ik heb nog een heel leven voor de boeg’. En het is hem gelukt, hij werkt nu bij de politie.

* De Human Library is een van oorsprong Deens concept. Er waren dit jaar verschillende edities in Oisterwijk, Tilburg en Goirle.