Human Library Waalwijk: bijzondere verhalen van sterke vrouwen

Dat je bij de Bibliotheek boeken kunt lenen, weten we allemaal. Maar wist je dat je tijdens de eerste Human Library in Waalwijk ook een écht levend boek kon lenen? Zo’n ‘boek’ is een persoon met een bijzonder verhaal. Als bezoeker ga je in gesprek met deze persoon en stel je vragen. Klopt wat je denkt op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De Human Library in Waalwijk vond plaats in de Boekenweek met als thema ‘De Moeder, de vrouw’. Alle boeken waren dan ook sterke vrouwen die hun verhaal deelden met de bezoekers.

Zo kon je tijdens de Waalwijkse Human Library onder andere praten met iemand die ongewenst kinderloos is, een Doula (een geboortecoach) en iemand met een lichamelijke beperking. Allemaal vrouwen die met een bepaald vooroordeel te maken hebben (gehad) of die een bijzonder verhaal hebben. Aan tafel vertelt het levend boek zijn of haar verhaal. Jij als lezer mag alles aan het boek tegenover je vragen, maar ook mag het boek vragen aan jou stellen. Zo stap je de belevingswereld van de ander in en kunnen eventuele vooroordelen onderzocht en tegen worden gegaan.

Waalwijkse bezoekers over hun ervaringen:

Conny

Een van de meest enthousiaste bezoekers is Conny. Ze ging met maar liefst 4 boeken in gesprek, waaronder met ‘De Transseksueel’. “Ik was diep onder de indruk van haar verhaal. Stel je voor dat je een groot gedeelte van je leven niet écht kan zijn wie je bent. Verschrikkelijk lijkt me dat. Desondanks staat ze heel positief in het leven en dat vind ik heel inspirerend. Ze gaf me aan het einde van ons gesprek haar kaartje en daar staat op: ‘Het enige normale in de wereld is dat we allemaal verschillend zijn.’ Dat is een mooi inzicht. Ik vind Human Library een fantastisch concept. Ik ben zelf een leesfanaat en dit is natuurlijk een hele ander manier van ‘lezen’. Nieuwsgierigheid is de rode draad in mijn leven, dus ik vind het heel interessant dat ik op deze manier met mensen in gesprek kan gaan die ik normaal gesproken misschien niet zo snel tegenkom.”

Sonja

Sonja komt zichtbaar geraakt uit het gesprek met de persoon die paranormaal begaafd is. “Ik heb zelf al langer het gevoel dat ik ook een soort paranormale gave heb. Ik had de behoefte om er met iemand over te praten die dit ook heeft. Een vriendin van mij wees me op de Human Library en dat leek me een mooie kans om met iemand te praten die er meer vanaf weet. Hoe gaat zij er mee om en hoe weet je nou zeker dat je paranormaal begaafd bent? Het was een bijzonder gesprek en de emoties die verstopt zaten komen er nu uit. Ik vind het fijn dat het zo laagdrempelig is, het is toch anders dan iemand bellen en een afspraak maken. Dankzij het gesprek weet ik dat het niet zweverig is, maar hartstikke aards. Zo’n middag als deze is taboedoorbrekend. Nu voel ik een bevestiging van mijn talent en ruimte om het er te laten zijn.”

André en Judith

Vader en dochter zijn samen op stap, omdat Judith voor school een werkstuk maakt over transseksualiteit. Judith: “Ik zag de Human Library voorbij komen en toen leek het me een goed idee om ook daadwerkelijk in gesprek te gaan met een transseksueel persoon. Want dan zie je pas écht de menselijke kant ervan. Hoe ervaart zij het nou zelf? Het was zeker de moeite waard om hier meer over te horen.” André: “Ik was eigenlijk van plan om op Judith te wachten, maar toen bedacht ik me: waarom ga ik eigenlijk niet gewoon zelf ook in gesprek met iemand. Uiteindelijk koos ik voor ‘Paranormaal, heel normaal’. Het was echt een verhelderend gesprek. Ik had van te voren geen idee wat het inhield en kom nu met hele andere inzichten naar buiten. Bijvoorbeeld dat alle mensen wel iets paranormaals hebben. We vonden de Human Library een spannend concept, dat zeker de moeite waard is.”

Deens concept

Human Library is van oorsprong een Deens concept, maar is langzaam wereldwijde bekendheid aan het genereren. Ook in de regio Midden-Brabant zijn er verschillende edities. Zo is er in Tilburg sinds 2016 twee keer per jaar een Human Library. Ook in de Bibliotheek Hilvarenbeek, Bibliotheek Goirle en Bibliotheek Oisterwijk kunnen mensen kennis maken met dit concept en in gesprek gaan met levende boeken.