Human Library: Beekse boeken delen hun levensverhaal

De Human Library is een van oorsprong Deens concept, waarbij je als bezoeker levende boeken kunt ‘lezen’ met titels als ‘Prettig verstoord brein’, ‘Jouw zelfmoord, mijn veroordeling’ en ‘Verslaafd, en dan?’. Hoe uiteenlopend hun verhalen ook zijn, alle ‘boeken’ hebben in hun leven te maken (gehad) met vooroordelen. Door hun levensverhaal te delen in een één op één gesprek, willen ze bijdragen aan meer onderling begrip.

In Tilburg is er sinds 2016 twee keer per jaar een Human Library, en ook in de Bibliotheek Goirle en de Bibliotheek Oisterwijk konden mensen eerder al eens kennismaken met het concept. Dit jaar kregen ook inwoners van Hilvarenbeek die kans. De Bibliotheek Hilvarenbeek en Ongewoon Gewoon organiseerden de eerste Beekse Human Library, met verhalen van 16 lokale ‘boeken’. Naast één op één gesprekken met deze levende boeken, konden bezoekers ook luisteren naar mensen die hun zelfgeschreven levensverhaal voorlazen, en meedoen aan de workshop ‘Ontmoet je vooroordelen’ door Talents4life.

In-kleuren: Beekse lezers vertellen

Suzanne: “Het verhaal van mijn ‘levend boek’ ging over armoede. De eerste vraag die dan bij me opkomt: ‘Werk je ook, wat doe je om een eigen inkomen te verdienen?’ Het één op één gesprek met mijn boek, deed me inzien dat iemand soms zoveel meemaakt, dat hij onvermijdelijk in een neerwaartse spiraal belandt. Dan moet eerst echt aan jezelf kunnen werken, voordat je weer kunt opkrabbelen.”


Daniëlle: “Het verhaal van mijn ‘boek’ over adoptie, vond ik best heftig. Ze vertelde bijvoorbeeld dat ze in de buik van haar biologische moeder al aanvoelde dat ze niet gewenst was. De pijn die daarbij komt kijken, daar kan ik me heel goed iets bij voorstellen. Wat ik me ook realiseer vanavond: ik heb van huis uit best wat vooroordelen meegekregen. Hard werken, geld, daar beoordeelden we thuis mensen op. Maar toen ik zelf ziek werd, ontdekte ik dat het daar niet om draait in het leven.”


Anja: “Toen ik de lijst zag, zaten er meteen een paar verhalen bij die me erg aanspraken. Maar dat je gewoon ingedeeld werd bij één van de levende boeken, had ook wel weer wat. Mijn ‘boek’ vertelde hoe hij opgroeide met ernstige hartproblemen, vaak niet mee kon doen aan dingen, veel operaties onderging, en op latere leeftijd een harttransplantatie kreeg. Dat kun je je toch bijna niet voorstellen, dat je een hart krijgt van een ander – en wat er dan fysiek en mentaal verandert in je leven?”


Pieter: “Ik kwam hier vanavond omdat ik één van de levende boeken ken; hij werkt bij ons. Maar ik belandde aan tafel bij een heel ander ‘boek’ en was getroffen door haar positiviteit. Zo heeft ze haar verhaal – ze onderging als jonge moeder met schildklierkanker zes radioactieve jodiumbehandelingen – verwerkt tot een kinderboek, dat eind dit jaar verschijnt.”


Maria: “Elk verhaal is anders… en toch ga je snel vergelijken. Mijn ‘boek’ vertelde hoe ze negen jaar geleden hersenletsel opliep tijdens haar behandelingen tegen darmkanker – een ziekte die mijn zus in diezelfde periode ook heeft gehad. Bij de handdruk na afloop, had ik wel het gevoel dat we elkaar echt ontmoet hadden. Dit soort ontmoetingen zouden er vaker moeten zijn: je leert voor jezelf toch wel iets van zo’n gesprek, het zorgt voor meer begrip.”

Nieuwsgierig naar de Human Library?

Bekijk ook de video: Brandpunt Plus nam in april 2018 een kijkje bij de Human Library Tilburg (klik op de afbeelding)
Lees ook de blog ‘Vijf dingen die ik heb geleerd van… Human Library’ (klik op de afbeelding)