Hoogsensitiviteit ervaren in de Bibliotheek Goirle

De Bibliotheek Goirle is goed gevuld tijdens de lezing over hoogsensitiviteit door (kinder)therapeut Marlyn de Kort. Het publiek bestaat uit een mix van ouders, grootouders, mensen die zelf hoogsensitief zijn en hier en daar een docent of een professional. Allemaal zijn ze gekomen om meer te leren over dit onderwerp waar je steeds meer over hoort. Verrassend: Marlyn laat de deelnemers ook zelf ondervinden hoe een hoogsensitief iemand prikkels ervaart. “Achteraf kreeg ik te horen dat mensen veel herkenning vonden in mijn verhaal én in elkaars verhalen”.

Bibliotheek spreekt bredere doelgroep aan
Marlyn zelf is een echte lezer en ze is dan ook graag in de bieb. Dat ze haar kennis in de Bibliotheek Goirle mocht komen delen vond ze dan ook erg fijn. “Superhandig, want ik kan mensen met specifieke vragen leestips geven en dan kunnen ze het boek meteen lenen hier in de bieb. Daarnaast vind ik dit een fijne plek omdat het mensen van alle leeftijden aantrekt. Dat zou niet zo zijn geweest als ik dit in mijn eigen praktijk had georganiseerd. Dan was het al snel voor een specifieke doelgroep geweest. Nu zat zowel jong als oud in de zaal en een mix van mensen die al veel kennis hadden evenals mensen voor wie het onderwerp helemaal nieuw was. Mooi om te zien.”

Zelf hoogsensitiviteit ervaren

De avond startte met een opdracht. In groepjes moest iedereen discussiëren over stellingen als: ‘Een hoogsensitief iemand is ook hoogbegaafd’. Ondertussen kreeg iedereen een bepaalde prikkel. Deelnemers hadden bijvoorbeeld een wasknijper op hun vinger, moesten een bril opdoen die alles vervormde of een krakend boekje naast hun oor houden.
Marlyn: “Alleen een lezing is vaak saai. Het is een hele klus om je focus te houden tijdens die opdracht. Dus je snapt beter hoe een hoogsensitief iemand prikkels ervaart. Daarnaast vind ik het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Je bent niet alleen. Je denkt: goh, andere mensen hebben dat ook. Hierdoor gingen mensen ook de rest van de avond makkelijk hun ervaringen delen, heel mooi om te zien. Iemand vertelde bijvoorbeeld dat haar zoon niet naar Idols kon kijken, omdat hij er niet tegen kon dat ze zo met mensen omgaan. Een mooi voorbeeld dat hoogsensitieve mensen niet tegen onrecht kunnen en dat zulke dingen hen sneller aangrijpen. Dat was herkenbaar voor veel mensen in de zaal.”

Een zaadje planten
Tijdens de avond wilde Marlyn ook duidelijk maken dat hoogsensitief zijn geen zwakte is. “Je kan je hoogsensitiviteit ook juist als voordeel zien. Je begrijpt mensen bijvoorbeeld beter en voelt een situatie goed aan. Ik wil dat mensen happy worden met hun hoogsensitiviteit. Als ik daar een zaadje voor geplant heb, ben ik heel tevreden. Zo kwam er een vrouw naar mij toe en die zei: ‘Ik begrijp mijn man, dochter en kleinkind opeens zoveel beter.’ Wauw, dat is echt een belangrijk inzicht. Je snapt eindelijk hoe je dochter in elkaar zit. Het maakt je werk extra leuk als je terugkrijgt dat je er iemand echt mee geholpen hebt.”

Een gastcollectie maken
Voorafgaand aan haar lezing stelde Marlyn een gastcollectie samen op verzoek van de Bibliotheek waarbij ze verschillende boeken en websites tipte over hoogsensitiviteit. Om deze gastcollectie onder de aandacht te brengen werd in de Bibliotheek een thematafel ingericht met daarop de door Marlyn gekozen boeken. Ook werd er een filmpje gemaakt. “Ik vond het spannend om het filmpje te maken, maar als ik erop terugkijk vond ik het vooral heel leuk om te doen. Ik lees heel graag en er verschijnen zoveel boeken over hoogsensitiviteit dat ik het niet bij kan houden. Ik heb nog een stapel op mijn nachtkastje liggen. Toen ik de video’s terug zag, realiseerde ik me dat ik kennis delen in de vorm van een video ook heel krachtig is. Ik vind het dan ook heel goed dat de Bibliotheek een lezing over dit onderwerp combineert met een gastcollectie. Ik denk dat mensen zo de weg naar de bieb weer gaan vinden. Je prikkelt mensen echt.”

Bezoekers aan het woord

Kirsten Denissen heeft een zoontje dat hoogsensitief is en heeft nieuwe inzichten gekregen door deze avond. “Ik dacht altijd dat hoogsensitiviteit en ADHD veel overlap met elkaar hebben, maar dat blijk dus toch anders in elkaar te zitten. Door het kringgesprek met die extra prikkels snapte ik ook beter hoe mijn zoontje zich voelt. Ik kom zelf vanuit Udenhout hierheen. Normaal ga ik eigenlijk nooit naar de Bibliotheek, maar door zo’n avond realiseer ik me dat de Bibliotheek veel meer doet dan alleen boeken uitlenen. Het is laagdrempelig omdat het niet meteen aan de geestelijke gezondheidszorg gekoppeld wordt. Door de informele setting voel je je op je gemak om ervaringen te delen met andere mensen.”

Ilse van Gestel is zelf hoogsensitief en haar kinderen ook. “Herkenning is wat ik vooral meeneem van deze avond. Ik ben er zelf al veel mee bezig geweest, maar het is fijn om de informatie nog een keer zo helder te horen. Marlyn heeft mooi weergegeven hoe het is om hoogsensitief te zijn en daardoor ga je je kinderen én jezelf weer beter begrijpen. Ik realiseerde me dat er veel meer mensen zijn die tegen dezelfde dingen aanlopen. Dat je denkt: ik ben niet de enige. Dat is een heel fijn gevoel. Ik woon hier om de hoek, dus het is prettig dat ik zo dichtbij naar een avond kan gaan over een onderwerp dat me echt aanspreekt.”

Benieuwd naar de gastcollectie van Marlyn? Bekijk hier de video en leen de boeken bij de Bibliotheek Midden-Brabant.