Woorden spellen in Goirle voor het goede doel

Wat hebben de woorden ‘voetbalaficionado’s, ‘rock-‘n-rollmuziek’ en ‘welles-niettesspelletje’ met elkaar gemeen? Ze kwamen allemaal voor in het Goirlese Goede Doelen Dictee dat georganiseerd werd door de Bibliotheek Goirle en het Mill Hill College. Taalplezier stond voorop tijdens deze gezellige avond. Wat dit Goôlse dictee extra bijzonder maakt: fouten maken werd toegejuicht. Voor iedere fout die deelnemers maakten, ging er namelijk 50 cent naar Gelden vûr Helden, dat zich dit jaar inzet voor jongerencentrum Mainframe.

De aula van het Mill Hill College is goed gevuld en de strategieën worden nog even doorgesproken. Moet je nou juist zo veel mogelijk aan elkaar schrijven of toch niet? Dan is het tijd om te gaan luisteren naar burgemeester Mark van Stappershoef. Hij is deze avond namelijk de Goôlse Philip Freriks die het dictee voorleest. Zowel in teamverband als solo kan er gestreden worden voor de prijzen: twee mooie vazen die een lerares van het Mill Hill zelf heeft gemaakt. De deelnemers zijn gevarieerd. Zo doen er verschillende lokale verenigingen mee en is er een team van de gemeente Goirle. Het feit dat verliezen eigenlijk belangrijker is dan winnen, zorgt ervoor dat iedereen met goede moed aan de slag gaat.

Maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen vergroten

Het idee voor het Goede Doelen Dictee ontstond vorig jaar. Yolanda van Leest, onze programmamaker van de Bibliotheek Goirle, was toen in gesprek met de rector van het Mill Hill College. Hij vertelde dat hij meer verbinding wilde tussen de school en de inwoners uit het dorp, waarop wij als Bibliotheek voorstelden om gezamenlijk een jaarlijks Goede Doelen Dictee op te zetten: een avond die draait om plezier in taal, waar inwoners hun talenknobbel kunnen testen.

Bibliotheek Goirle en Mill Hill College organiseren jaarlijks Goede Doelen DicteeCarolien Loos, sectordirecteur van het Mill Hill College, kan zich helemaal vinden in dit initiatief. “We zijn de enige middelbare school in Goirle en het is belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Dat wil ik graag aan de leerlingen hier op school meegeven. Ik vind het daarom ook belangrijk dat zij tijdens deze avond een rol hebben. Dat konden ze doen als deel van hun maatschappelijke stage, maar uiteindelijk blijken bijna alle kinderen hier als vrijwilliger in he ‘correctieteam’ te zitten! Dat vind ik heel leuk om te zien. Ik had zo 20 leerlingen bij elkaar.”

Ook het goede doel van dit jaar spreekt haar erg aan. “Mainframe is een mooi goed doel om te ondersteunen, aangezien ze belangrijk zijn voor de jongeren hier op school. Ze organiseren activiteiten die gericht zijn op ontmoeting, ontplooiing en activering van jongeren in hun vrije tijd. Iets wat volgens mij heel belangrijk is.”

Loos geniet ervan deze avond samen met de Bibliotheek zoveel inwoners te mogen ontvangen in de aula van de school. “Het is ontzettend leuk om te zien dat al deze mensen zijn samengekomen. Iedereen reageert ook heel erg positief, we zien al dat er meer mensen meedoen dan vorig jaar. Zo groeit het iedere keer weer iets verder. Ik hoop dat er volgend jaar ook leerlingen mee durven doen!”

Een saamhorigheidsgevoel dankzij het dictee

Als de pennen na het eerste gedeelte neergelegd worden, zijn er diverse zuchten te horen in de zaal. Leerlingen van het Mill Hill College en vrijwilligers uit het dorp en van Jeugdvakantiewerk Goirle gaan aan de slag met nakijken. De meest gemaakte fout? Iedereen schreef ‘oehs’ en ‘ahs’ met een apostrof.

Het team van Mainframe heeft hun 10 euro al demonstratief klaargelegd. Anita Lemmers, coördinator van Mainframe: “We weten nu al zeker dat we die twintig fouten hebben gemaakt. We zaten echt te zweten hier. Als je de zinnen zo hoort, klinkt het niet zo moeilijk, maar als je het op moet schrijven is het toch een ander verhaal!” En hoe vinden ze het dat ze dit jaar het goede doel zijn waarvoor wordt geschreven? “We zijn ontzettend blij dat we uitgekozen zijn. Het is zo mooi om te zien dat het dorp uitloopt voor zoiets als dit. De één doet mee als kandidaat en de ander zit vrijwillig na te kijken. Het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel binnen Goirle. Het is fijn om te zien dat mensen ons een warm hart toedragen en dan ook nog op zo’n leuke, originele manier”. Teamlid Bram Thewissen kijkt opeens verschrikt op: ‘Ik ben een hele zin vergeten! En moesten alle zinnen op aparte blaadjes? Dat heb ik niet gedaan!’ Dan met een knipoog: “Gelukkig is het allemaal voor het goede doel.”

De Bibliotheek Goirle en het Mill Hill College bedanken sponsor de Commanderie (borrelplanken) en alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan het Goede Doelen Dictee!