Gelukkige vrouwen aan tafel: gesprekstafel en ouderkamer

Gelukkige vrouwen aan tafel: gesprekstafels in de bibliotheek Wagnerplein

Iedere maandagochtend komen in de Bibliotheek Wagnerplein een tiental vrouwen samen voor de ouderkamer van Tilburg-Noord. Zittend aan een lange tafel delen ze persoonlijke verhalen. Ze troosten, bewonderen en bemoedigen elkaar. ,,Ik vind jou zo’n sterke vrouw!”, klinkt het na een openhartig relaas van een alleenstaande moeder over haar zorgen. In aanloop naar de Dutch Happiness Week stond een maand lang het thema ‘geluk’ centraal. De gesprekken hierover zijn vanuit Bibliotheek Wagnerplein begeleid door professional Julia van de Griendt, om duiding te geven aan wat de vrouwen vertellen en om een vertrouwde omgeving te laten ontstaan.

Sommigen van de vrouwen die aanschuiven aan de gesprekstafel wonen al jaren in Nederland, anderen zijn hier nog geen twee jaar. Ze komen uit Irak, Koerdistan, Marokko, Somalië en Syrië. Ondanks de taal- en cultuurverschillen verstaan ze elkaar. Wie niet uit haar woorden kan komen in het Nederlands, wordt op weg geholpen door een tafelgenoot. Er wordt gelachen, gehuild en gemopperd. ,,Het is zo fijn dat dat allemaal kan hier”, zegt een van de vrouwen. ,,We zijn echt een beetje familie geworden. We leren van elkaars ervaringen.”

Van Ouderkamer naar een gesprekstafel over geluk

In januari 2019 is op initiatief van 2College Cobbenhagenmavo (een van de middelbare scholen in Tilburg-Noord) in de Bibliotheek Wagnerplein gestart met het samenbrengen van de vrouwen uit het stadsdeel onder de noemer ‘Ouderkamer VO’. Op basisscholen in Tilburg-Noord zijn ouderkamers al langer een succesvol fenomeen. Ouders ontmoeten elkaar daar onder schooltijd. Er zijn verschillende activiteiten en ze krijgen er voorlichting over allerhande zaken waar ze met hun schoolgaande kind mee te maken krijgen. Voor het voortgezet onderwijs was nog niet zo’n ruimte waar ouders elkaar kunnen ontmoeten.
,,Terwijl daar ook in het voortgezet onderwijs enorm behoefte aan is”, zegt Joyce Wolfs, pedagogisch school-buurtmedewerker van 2College Cobbenhagenmavo. Ze klopte daarom aan bij de Bibliotheek Wagnerplein met het idee om daar een ouderkamer te starten voor ouders van middelbare scholieren. ,,Moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen en we kunnen ze helpen met extra informatie. Ons niveausysteem van vmbo, havo, vwo, dat kennen ze bijvoorbeeld vaak niet. Dan is het fijn als er een plek is waar iemand dit aan je uitlegt.”

In amper een half jaar tijd groeide de ouderkamer in de Bibliotheek Wagnerplein uit tot een hechte groep moeders, een harde kern, die elkaar wekelijks treft. Op uitnodiging schuiven niet alleen professionals van de bibliotheek, maar ook van organisaties R-NEWT, GGD en ContourdeTwern aan bij de gesprekken om voorlichting te geven.

,,Zonder de bibliotheek hadden we dit niet kunnen doen. Dit is een fijne neutrale plek die voor iedereen bereikbaar is”, zegt Wolfs.

Persoonlijke verhalen op tafel

Gelukkige vrouwen aan tafel_gesprekstafels bibliotheek Tilburg NoordIn aanloop naar de Dutch Happiness Week zette de Bibliotheek Wagnerplein haar deuren open voor álle vrouwen uit de wijk. Moeder of niet, bekend met de ouderkamer of niet, iedereen was welkom om aan te schuiven bij ‘Gelukkige vrouwen aan tafel’. Aan deze gesprekstafel stond de vraag centraal: ‘Wat betekent geluk voor jou?’ Naast vrouwen van de Ouderkamer VO, namen ook andere vrouwen uit de wijk deel aan deze gespreksochtenden. Dialoogexpert Julia van de Griendt werd ingeschakeld om de gesprekken op gang te brengen en te verdiepen.

,,Normaal gesproken werk ik met een dialoogmethode die is opgebouwd uit vier stappen”, zegt Van de Griendt. ,,Die methode heb ik meteen los moeten laten. Niet alle vrouwen spreken voldoende Nederlands. Ze hebben soms meer tijd nodig om los te komen; de cultuurverschillen maken ook dat iedereen het onderwerp van gesprek vanuit zijn eigen perspectief benadert. Dan moet je eerst dingen uitleggen voordat je verder kunt. Er is wederzijds respect en vertrouwen nodig om deze vrouwen van verschillende culturen op deze manier samen te laten komen. Het is heel mooi om te zien dat dit lukte hier aan tafel, dat vrouwen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn en dat ze zich mogen uitspreken.”

Door eenvoudige zinnen te gebruiken en vragen te stellen over vroeger brengt Van de Griendt de verhalen in de groep op gang. Ze begint met het vragen naar het recept van een koekje uit het land van herkomst. Vervolgens weet ze langzaam uit te komen op de vraag naar de schooltijd van de vrouwen zelf. Ze besluit met de vraag: wat wens jij voor jouw kind? Het levert hoop- en liefdevolle uitgesproken verlangens op waarmee de vrouwen het gesprek besluiten. ,,Wij zijn gelukkig als ons kind dat ook is.”