Generaties ontmoeten elkaar via prentenboeken

De nationale Voorleeslunch viel dit jaar precies op de Internationale Dag van de Ouderen en ook nog in de Kinderboekenweek met als thema ‘Voor altijd jong’. Reden voor de bibliotheek Goirle om een kleine happening te organiseren. Zes kinderen van Basisschool De Kameleon kwamen voorlezen op een afdeling voor dementerende bewoners in Woonzorgcentrum Thebe | Elisabeth in Goirle.

‘Wat vieren we vandaag?’ ‘Van welke school zijn jullie?’ en ‘Wie is die deftige meneer?’ De vragen van jong en oud, van oud aan jong klinken vrolijk in de huiskamerzaal van verzorgingshuis Thebe / Elisabeth. Hooggeëerd bezoek voor de ouderen van de dementie-afdeling, met kinderen, gebakjes, boeken en een burgemeester. Yolanda van Leest, kwartiermaker bij de bibliotheek Goirle, heeft deze dag aangegrepen om aandacht te vragen voor Goirle als Dementie Vriendelijke Gemeenschap. De bibliotheek hoopt dat de “Goolse” uitvoering van de nationale voorleeslunch andere scholen en verzorgingshuizen inspireert tot een jaarlijks terugkerend evenement.

Aandachtig luisteren
Kyra en Esmee zitten bij een groepje oudere dames aan tafel. Wanneer Kyra begint voor te lezen uit De beste, geweldigste, meest fantastische opa’s ter wereld , luisteren de dames aandachtig. Uit de hoek van de heren klinkt instemmend geluid. Mark van Stappershoef, de kersverse burgemeester van Goirle, schuift aan. Het is zijn eerste uitstapje buiten de ambtswoning. Hij is blij met het initiatief van de bibliotheek en Woonzorgcentrum Thebe | Elisabeth, omdat het mensen binnen de gemeenschap met elkaar verbindt. Eén keer per jaar is wel wat karig voor zo’n voorleesmoment, vindt hij. Gelukkig blijft het hier niet bij. Hester Leenheer, coördinator Vrije tijd, vertelt over de samenwerking met basisschool De Kameleon. In kleine groepjes brengen kinderen maandelijks een bezoek aan het verzorgingshuis om te knutselen, pannenkoeken te bakken of voor te lezen. Zo maken kinderen en zorgbehoevenden op een natuurlijke manier contact.

Vergeetachtig
‘ Als kinderen in groep 6 voor het eerst op bezoek komen is het best spannend. We leggen uit dat de “opa’s en oma’s” vergeetachtig zijn en soms wat verward kunnen reageren. Maar als zij eenmaal gewend zijn zorgt het contact tussen jong en oud voor mooie, leuke, gezellige en leerzame momenten. We lachen soms heel wat af! Als de kinderen in groep 8 zitten zijn zij een aantal keren op bezoek geweest en vertrouwd geraakt met onze bewoners.’

Verbinding leggen
Dat de bibliotheek nu juist de verbinding legt met dementerenden, is een schot in de roos. De ouderen reageren heel positief op de eenvoudige verhalen. Deze groep heeft een korte spanningsboog, zegt Hester. Ook rijm en poëzie kunnen goed werken. In het verleden waren er poëzieavonden in samenwerking met de bibliotheek. Het idee krijgt direct bijval en er ontstaat een nieuw initiatief. Het is duidelijk: de eerste steen is gelegd, de rest volgt vanzelf.