Filosoferen op een prachtlocatie in de buurt

Afgelopen seizoen startte de Bibliotheek Berkel-Enschot met een maandelijks Filosofisch Café. Een reeks van avonden waarin gastsprekers niet alleen zelf aan het woord zijn, maar ook in gesprek gaan met de zaal. Op donderdag 28 juni was alweer de laatste editie van dit eerste seizoen en nam Denker des Vaderlands René ten Bos het publiek mee in het thema ‘Het volk in de grot’.

Met de verhuizing van de bibliotheek in Berkel-Enschot naar de indrukwekkende locatie in voormalig klooster Koningsoord werd ook de programmering van de bibliotheek onder de loep genomen. Waar hebben de inwoners van Berkel-Enschot behoefte aan? Wat is een toevoeging aan het actuele activiteitenaanbod? Met deze vragen in gedachte zette programmamaker Marieke Vermeer het Filosofisch Café op. Een maandelijks terugkerende avond waarop mensen met een voorliefde voor filosofie kunnen genieten van de inzichten van interessante sprekers.

Toen Marieke hoorde dat Daan Keij, frontoffice medewerker bij de Bibliotheek, een master filosofie volgde (inmiddels is hij afgestudeerd), was het voor haar een logische stap om hem te betrekken bij deze activiteitenreeks. Daan: “Ik was al gastcollectioneur op het gebied van filosofie. Ik heb toen de collectie met betrekking tot filosofie doorgelicht en relevante nieuwe titels aangeschaft. Toen kwam de vraag van Marieke of ik mee wilde helpen met het organiseren van het Filosofisch Café en dat leek me superleuk!”

Op de plek van de pastoor staat nu een filosoof
Maar waarom werkt het Filosofisch Café nou zo goed in Berkel-Enschot? Daan: “Hier woont een doelgroep die hier tijd voor maakt en die dit heel interessant vindt. De activiteit voegt echt iets toe aan het bestaande aanbod.” Daarnaast is Daan ook enthousiast over de mooie locatie waarin het Filosofisch Café plaats vindt. “Ik had het er een keer met een bezoeker over dat als je door de gang naar de zaal loopt je de kookboeken van over de hele wereld en de reisboeken passeert. Dus dan zit je al buiten een westers perspectief. Vervolgens kom je in de zaal van het oude klooster waar de heiligenbeelden staan… Op de plek waar eerst iemand het woord van God verkondigde staat nu een filosoof. Een bijzondere plek om dit te mogen doen en dat geeft het extra lading.”

Meer gaan nadenken dankzij het Filosofisch Café
Tijdens de laatste editie van dit seizoen is de zaal goed gevuld. Ondanks het warme weer zijn mensen toch erg benieuwd naar het verhaal van de Denker des Vaderlands René ten Bos. Dat is ook wel te merken aan de kladblokken en pennen die bij veel mensen op schoot liggen. Er wordt driftig meegeschreven, want hoe vaak heb je nou de kans om te leren van dé Denker des Vaderlands?
Helemaal vooraan zitten drie vrienden die vaste klant zijn. Een van hen is er inmiddels vier keer geweest en ze neemt het woord. “Ik woon zelf in Berkel-Enschot en heb een grote interesse in filosofie. Zo doe ik onder andere een cursus filosofie en filosofeer ik graag met vrienden. Ik vond het dan ook heel goed om te zien dat er hier een Filosofisch Café kwam. Het voorziet in een aanbod dat er anders niet is. De sprekers zijn stuk voor stuk geweldig. Ze zijn altijd interessant en kunnen op een goede heldere manier over filosofie praten. Ik denk dat mensen die hier naartoe komen meer gaan nadenken en daardoor weer vrijer in de samenleving staan.”

Hoe programma en locatie elkaar kunnen versterken
Een ander bekend gezicht bij het Filosofisch Café is Geneviève Fejm van Helden. Met veel enthousiasme vertelt ze dat ze in januari voor het eerst naar het Filosofisch Café kwam. “Erna ging ik direct tegen iedereen vertellen hoe leuk het is en dat ze ook eens moeten gaan. Ik heb alleen maar lof voor deze reeks.” Zelf woont Geneviève in Tilburg en door het Filosofisch Café kwam ze voor het eerst in Berkel-Enschot. Lachend: “In mijn hoofd was het heel ver weg, dus de eerste keer was ik veel te vroeg omdat ik dacht dat het een uur fietsen was. Ik vind de locatie van deze bibliotheek echt fantastisch. Het Filosofisch Café past hier écht. Ik denk niet dat je dit aantal mensen in Tilburg bij elkaar zou krijgen, maar hier komen ze wel.” Geneviève denkt dat de appartementen in het Koningsoord hier aan bijdragen. “Ik heb het idee dat er veel mensen van hun oude dag genieten in Berkel-Enschot en dit zijn de mensen die naar zo’n Café komen. Het voedt elkaar als het ware. Maar ik vind het daarnaast juist heel leuk om te zien dat een jong iemand als Daan in de organisatie zit. Hij zorgt ervoor dat er iedere keer weer mooie namen op het programma staan. Dus ja, alleen maar complimenten. Het is aangenaam vertier en volgend seizoen ben ik er weer bij!”

De moed opbrengen om alleen te komen
Er zijn ook nieuwe gezichten te zien in de zaal. Een daarvan is Ton van Asbroek, die na de lezing nog napraat met René ten Bos op het terras onder genot van een wijntje. Ton: “Ik vond het echt een geweldig betoog! Ik kom zeker terug naar het Filosofisch Café volgend seizoen. Ik hoorde via-via dat dit er was en ik dacht: laat ik het toch maar aandurven om in mijn eentje hier naartoe te gaan. Ik woon zelf in Berkel-Enschot, dus ik ben zo hier.” Ton had de zaal graag nog voller gezien. “Ik denk dat meer mensen de moed op moeten brengen om naar binnen te lopen, dan kom je vanzelf een tweede of derde keer. Ik heb altijd het gevoel dat mensen een beetje bang zijn voor filosofen. Dat ze denken: oh maar daar snap ik helemaal niks van. Daar moet je zeker overheen stappen, want ik vond het echt een leuke leerzame avond. Zulke dingen zouden eigenlijk vaker moeten gebeuren in Berkel-Enschot. Een lofwaardig initiatief!”

Het Filosofisch Café vindt maandelijks plaats. Kijk voor actuele data in onze online agenda.