ECHT inburgeren voor (oud) statushouders

In juni 2016 ging in Goirle het eerste Taalcafé van start in de Bibliotheek Goirle. Het doel? Statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen) ook gevoelsmatig Goirlenaar laten worden en hun sociale netwerk versterken en vergroten.

Iedereen kan aanschuiven aan een tafel

Elke tweede maandag van de maand is iedereen welkom in het Taalcafé waar je kunt aanschuiven aan één van de tafels. Samen een kop koffie of thee drinken en een gesprek aangaan, daar draait het om. De statushouders kunnen kiezen voor een tafel met laag, middel of hoog niveau. Aan de tafels met een hoger niveau kan er een goed gesprek worden gevoerd en eventueel mooie verbindingen worden gelegd. Aan de tafels met een lager niveau kun je een spelletje spelen zoals pimpampet of scrabbel. Ook hier staat ontmoeting centraal.

Druk bezocht

Het Taalcafé werd vanaf het begin gelijk al druk bezocht en elke keer groeide het aantal bezoekers. De drie Taalcoaches die er bij betrokken zijn denken nu zelfs na over uitbreiding naar nog een dagdeel. Elke keer wordt het Taalcafé door gemiddeld 30 mensen bezocht, door pupillen, coachen en ook door overige bezoekers die iets willen en kunnen betekenen voor de statushouders.

En hoe verder?

Dat er vanuit het Taalcafé nieuwe verbindingen ontstaan, bewijst de vrouwengroep die inmiddels is gestart met op regelmatige basis samen koken. Ook zijn er plannen om een Klik & Tik-cursus aan te bieden, waarbij de pupillen uit het Taalcafé zelf de vrijwilliger en vertaler zijn.