Kind met dyslexie: Bibliotheek brengt zoekende ouders samen

Dyslexie onder de knie_Bibliotheek Goirle

Voor ouders en verzorgers gaat de dyslexie van hun kind vaak gepaard met een zoektocht vol emoties en frustraties. Het vinden van antwoorden en het ontmoeten van andere ouders in eenzelfde situatie biedt dan steun. Daarom organiseerde de Bibliotheek Goirle een speciale avond over dyslexie en leesproblemen, waarbij professionals en ervaringsdeskundigen hun verhaal deden. In de zaal zaten ouders, verzorgers en zelfs grootouders: “Ik zie mijn kind worstelen met de dyslexie van mijn kleinkind. Daar wil ik graag bij ondersteunen.”

De Bibliotheek neemt met het organiseren van dit soort informatieve bijeenkomsten een belangrijke plek in in de relatie tussen ouders, school en pedagogische instanties. Een moeder vertelt: “Dit soort ontmoetingen hebben we niet op school en ook niet via de praktijk die het dyslexieonderzoek doet. Het is heel fijn om andere ouders te ontmoeten die tegen dezelfde dingen aanlopen of zijn aangelopen”.

Dyslexie informatieavond Bibliotheek GoirleDrie deskundigen deelden tijdens de informatieavond hun kennis en ervaringen met het publiek. Zo legde psycholoog Mara van Oostvogels van bureau Opdidakt uit hoe de diagnose dyslexie wordt gesteld en wat de onderzoeksmethode is. Jorien Koedam vertelde als moeder van drie kinderen met dyslexie én als pedagoog met een eigen dyslexiepraktijk over haar ervaringen. Tot slot sprak Monique van Brederode, omdat zij zelf dyslectisch is en twee van haar kinderen ook. Ze weet uit eigen ervaring hoe dyslexie een minderwaardigheidscomplex kan laten ontstaan. “Ik heb zoveel docenten gehad die het niet begrepen”, vertelde ze het publiek. “Zoals jullie kinderen nu zijn, zo was ik ook. De dyslexie op zich is niet zo erg. De faalangst is het ergste.”

Psycholoog Van Oostvogels vindt het een goed initiatief van de Bibliotheek om dergelijke bijeenkomsten voor ouders en verzorgers te organiseren. “Je merkt dat er zoveel vragen zijn en dat iedere situatie met een kind met leesproblemen ook weer zijn eigen specifieke vragen met zich meebrengt. Het is goed om het daar met elkaar over te kunnen hebben. Dat je merkt dat je niet de enige bent.”

Naast  informatieavonden biedt de Bibliotheek ook een gratis online training Dyslexie onder de knie’ . Die biedt ouders tips en trucs over hoe ze hun kind het beste kunnen helpen. Daarnaast heeft de Bibliotheek ook een uitgebreide collectie dyslexievriendelijke boeken. Kijk hiervoor eens op www.superboek.nl en op www.makkelijklezenplein.nl