Draken verslaan in het GameLab

Als je aan het Gamelab denkt, denk je misschien als eerste aan videogames, maar ook bordspellen worden hier gespeeld. Zo organiseert de Bibliotheek LocHal samen met De Jonge Strateeg workshops over het populaire bordspel Dungeons & Dragons, een soort introductie. Tijdens deze avonden leren de deelnemers hoe ‘s werelds bekendste rollenspel, een verhaal vol fantasie en avontuur, werkt. Dat het spelen van bordstellen razend populair is blijkt wel: de eerste twee edities waren helemaal uitverkocht. “De real life versie is toch een stuk leuker dan de online versie.”

Dungeons & Dragons is een rollenspel, dat je speelt met een spelbord (ook al kun je het ook zonder bord spelen). Het idee is dat een groep spelers een fantasie-avontuur beleeft, dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een ontvoerde boerin redden uit de klauwen van een groep kwaadaardige goblins die zich verschuilen in een grot, diep in het bos. Deze goblins besturen echter niet zichzelf, daarom is er naast de groep spelers een zogenaamde Dungeon Master nodig. Hij of zij is degene die het avontuur draaiende houdt. Tijdens de introductieworkshops in de Gamelab is dat Robin van De Jonge Strateeg. Hij leert in 4 sessies de deelnemers de beginselen van het spel.

Verhalen vertellen met Dungeons & Dragons

Dungeonmaster Robin is enthousiast dat de Bibliotheek LocHal een podium geeft aan dit spel. “Eigenlijk is de Bibliotheek een logische plek om dit spel te spelen. Hierin vertellen we namelijk ook een verhaal en dat past natuurlijk perfect bij de Bibliotheek.” Er zijn iedere keer maar 7 plekken beschikbaar, dus de workshop zit iedere keer al snel vol. “We willen dat mensen het spel écht leren spelen dankzij deze workshops. Als we de groepen groter maken zitten ze alleen maar te wachten en kom je niet echt in het spel.”

Populair dankzij games en series

Hoe mensen terecht komen bij het spel? Robin: “Het is op dit moment hip. In alle ‘nerdy’ series, zoals the Big Bang Theory en Stranger Things komt het spel terug. Daardoor worden mensen er nieuwsgierig naar, maar het is best een ingewikkeld spel, dus waar begin je? Dan is zo’n introductieworkshop natuurlijk ideaal.”
Deelnemers Ricardo en Aaron zijn erg te spreken over de workshop. “We hadden het spel al eens online gespeeld, maar real life is het echt veel leuker. Net zoals een boek meestal beter is dan de film is de real life versie ook een stuk beter dan de online versie. Het is een toevoeging dat je je tegenstanders nu ook echt ziet. En het stukje storytelling dat Robin doet, maakt het écht gaaf. We krijgen veel inspiratie en ideeën van hem. Het is ingewikkelder dan ik dacht, maar we hebben in korte tijd een goed idee van het spel gekregen.”
Robin: “Een goede Dungeon Master is belangrijk, die moet ervoor zorgen dat het spel echt tot leven komt. Ik zorg er bijvoorbeeld ook voor dat het niet te moeilijk wordt en het spel voor iedereen leuk is. Ik heb deze verhaallijn nu al 7 x gespeeld en 7 unieke uitkomsten gehad. Dat maakt het leuk.”

Thuis verder aan de slag

Ricardo en Aaron: “Er zit een goede opbouw in de workshop. We begonnen met de eenvoudige versie, gevolgd door steeds meer roll play en game play. Wat we ook erg tof vonden was het bedenken en maken van ons eigen karakter. We mochten deze 3D laten printen in het DigiLab. Dat is natuurlijk supertof. Daarnaast is het GameLab een leuke plek om te zijn en hangt er een goede sfeer.” Lachend: “Soms kregen we klachten, omdat we te veel geluid maakten. Dat laat wel zien hoe enthousiast we mee doen. Dus nu doen we de deur maar dicht.”

Of ze thuis verder gaan met spellen? Alle deelnemers knikken enthousiast van wel. “Het begin is gemaakt , dus nu willen we graag verder. Misschien dat we wel een groepje oprichten waarmee we dit kunnen doen. Het sociale aspect aan het spel is namelijk ook erg leuk.”