Je zaken online regelen: wat als het voor jou niet ‘zo gepiept’ is?

“O, dat regel je gewoon online.” Dat bedrijven, vrienden en zelfs de overheid zaken online met je willen regelen, is voor veel inwoners misschien ‘makkelijk en snel’. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Dat realiseerde zich gelukkig ook de gemeente Goirle, toen zij in oktober 2020 haar online dienstverlening flink uitbreidde. De gemeente schakelde de Bibliotheek in, zodat in de campagne Online regelen, zo gepiept! ook aandacht besteed kon worden aan inwoners die minder digivaardig zijn. En aan wat de Bibliotheek deze groep te bieden heeft.

In een live gestreamde talkshow lanceerde burgemeester Van Stappershoef half oktober de campagne Online regelen, zo gepiept! Met de uitbreiding van haar online dienstverlening wil de gemeente voorzien in de behoefte van veel inwoners (die door de coronacrisis nog eens verder toenam): je gemeentezaken makkelijk, snel en veilig  zelf regelen vanuit huis.

“Maar vergis je niet,” zo waarschuwt Yolanda van Leest, programmamaker bij de Bibliotheek Goirle als ze aanschuift aan de talkshowtafel. “Er is ook een grote groep inwoners voor wie dingen online regelen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.” Als het gaat om digitale vaardigheden, zit 52% van alle 45-55 jarigen onder het basisniveau.

Zekerder met de computer dankzij Klik & Tik

Tegen wat voor problemen je dan aanloopt, vertelde Els van Krabben tijdens de uitzending. “Ik kon wel een beetje met de computer overweg, maar ik durfde veel dingen niet te doen.” Els volgde bij de Bibliotheek Goirle een cursus Klik & Tik, die haar hielp om over de angst heen te komen dat ze iets verkeerd zou doen en ‘alles weg ging’. “Ik heb op die donderdagochtenden heel veel geleerd en voel me nu een stuk zekerder.”

Digitaal vaardiger worden begint in de bieb

Naast cursussen Klik & Tik en Digisterker biedt de Bibliotheek nog meer laagdrempelige hulp aan wie niet zo digitaal vaardig is. Zo zijn er iedere donderdagochtend vrijwilligers van de Formulierenbrigade aanwezig in de Bibliotheek Goirle en zijn er ieder voorjaar ook spreekuren voor wie hulp wil bij het online regelen van zijn belastingaangifte.

Dit jaar ging Yolanda van Leest ook een nieuwe samenwerking aan met Ledenvereniging Thebe Extra. Samen startten zij in september met Digitale Dinsdag, een jaarlijks evenement in de Bibliotheek Goirle waar inwoners terecht kunnen met al hun digitale vragen. Van Whatsapp-weetjes en het herkennen van nepnieuws tot werken met de e-overheid, alles komt voorbij. Zo zijn er tijdens de Digitale Dinsdag mediacoaches van de Bibliotheek aanwezig, e-health specialisten van Thebe Extra, medewerkers van het Taalhuis Goirle en een vrijwilliger van het KBO-Digispreekuur.