Digicafé in BaLaDe: nieuwe computerkennis en ontmoeting

“We beginnen vanavond met de bureau accessoire van Windows: ‘het Kladbok’. Wat is het nut van deze tekstverwerker?”, vraagt Petra Overbeek, de vrijwilligster die op 9 januari het Digicafé in Wijkdienstencentrum BaLaDe in Waalwijk leidt. De deelnemers aan het café hebben hun laptop meegenomen en kijken geïnteresseerd mee met Petra op het grote scherm dat er hangt. Ze legt tijdens deze avond aan de deelnemende mensen uit hoe je het beste de bureau accessoires van Windows kunt gebruiken. Het Digicafé biedt gratis hulp aan mensen die vragen hebben over het gebruik van de computer. In ieder Digicafé komt een ander onderwerp aan bod, zodat de deelnemers op een laagdrempelige manier kennismaken met programma’s en online tools voor hun laptop, tablet of telefoon.

Het Digicafé is onder gebracht in de BaLaDe, het wijkdienstencentrum waarin verschillende diensten samenkomen: er wonen mensen, er zit een restaurant, welzijnsinstelling ContourdeTwern is er gevestigd en sinds twee jaar is er ook een ‘Place to bieb’. “Die bibliotheek zorgt voor meer sfeer en extra activiteiten in de ruimte”, vertelt Wim Smits, medewerker bij ContourdeTwern. “Deze plek voldoet aan de behoefte van de mensen hier. Ze hoeven niet meer zo ver te reizen om een boek te lenen bij de bieb.”

Digicafé opzetten
Afgaand op de behoefde van bezoekers, hebben de Bibliotheek Midden-Brabant, ContourdeTwern, SeniorWeb Waalwijk en De Kansenfabriek nieuwe activiteiten opgezet in BaLaDe. Zo bleek bij het maandelijkse Repair Café in BaLaDe, dat bezoekers niet alleen vragen hadden over de hardware van apparaten, maar ook over software. Zo ontstond Digicafé.

Wim Smits vertelt: “Iedereen draagt eraan bij dat mensen zo gemakkelijk mee kunnen doen, we maken mensen enthousiast. De deelnemers hebben zelf inspraak in het programma, aan het einde van het café kunnen ze een onderwerp aandragen voor het volgende Digicafé. Daarnaast is het ook mooi om te zien dat er ook mensen langskomen die verstand hebben van het onderwerp en anderen komen helpen.”

Makkelijk te bereiken
Voor Harry van Elderen was het gemakkelijk om bij het Digicafé langs te komen. “Ik had wat vragen over de computer en las in de krant over deze avond”, vertelt hij. “Ik woon hier in het complex, dus het is makkelijk om erheen te gaan. Het is een erg nuttige avond geweest. Ik heb geleerd hoe ik een adressenbestand kan aanmaken in Excel en kan invoeren in Word en ga me nog verder verdiepen in Outlook. Daar had ik wat vragen over en ben ik erg mee geholpen.”

Leerzame avond
Ook Rob Mols heeft wat opgestoken van het Digicafé. Hij is vaste bezoeker en leert iedere keer wat nieuws bij. “Die functies van de bureau accessoires zijn wel handig”, aldus Rob. “Daarnaast vind ik het fijn dat we vragen kunnen stellen, zo krijg ik ook op mijn eigen computerproblemen antwoord.
Ik kom vanuit Waspik, maar daar hebben ze zoiets niet, dus kom ik graag hierheen.” Riky Winkelman is voor het eerst bij het Digicafé vanavond. “Ik was benieuwd wat het café inhield en dacht: ik leer er altijd wel iets van. Ik woon hier vlakbij, dus dat is ook makkelijk.” Riky leerde veel over bureau accessoires: “Ik ga zeker met het Knipprogramma aan de slag”, vertelt ze. “Ik heb dingen geleerd vanavond waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.”

Veel verschillende vragen
Voor vrijwilligste Petra Overbeek is het begeleiden van het Digicafé een plezier. “Ik krijg veel verschillende vragen van de mensen die komen. Dat is leuk. We gaan dan ook de breedte in, want iedereen heeft een andere soort vraag. De ene gaat over YouTube, de andere over Word. Veel mensen komen regelmatig terug en nemen ook hun eigen apparatuur mee. Dat is gemakkelijk, want dan kunnen ze meteen testen wat ik vertel.”

Aan de slag
Harry, Rob en Riky zijn allemaal fervent computergebruikers: ze werken zeker een paar uur per dag met de laptop of tablet. Harry om brieven te schrijven, Rob om te programmeren en films te bewerken en Riky mailt regelmatig. Met de vaardigheden die ze bij het Digicafé hebben geleerd, kunnen ze goed vooruit. En als ze nog meer vragen hebben, dan komen ze gewoon naar het aankomende Digicafé, dat in de volgende maand plaatsvindt.

Tekst en foto’s: Simone Vos


Ook een keer deelnemen aan één van onze Digicafé-bijeenkomsten? Kijk voor actuele data in onze online agenda.