Dementheek in Hilvarenbeek

Dementie is een ziekte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. In 2030 zijn er in Hilvarenbeek 400 mensen met dementie. De kans is dan ook groot dat je zelf een keer iemand met dementie treft. Bijvoorbeeld in je familie, bij je vereniging, in de winkel of in het verkeer. Daarom is het belangrijk om meer te weten over dementie om zo mensen met dementie ‘erbij’ te houden. De Bibliotheek Hilvarenbeek opende daarom de Dementheek, stelde herinneringskoffers samen en gaf workshops ‘Je Levensverhaal Schrijven’.

De Dementheek

Een herkenbare plek met informatie en verhalen over het thema dementie: dat is de Dementheek. Sinds februari vind je zo’n Dementheek in de Bibliotheek Goirle en in mei 2017 werd er ook een geopend in de Bibliotheek Hilvarenbeek.

De Dementheek fungeert als uitleen- en adviescentrum voor volwassenen met geheugenproblemen, hun familie, vrienden en mantelzorgers. Een speciale collectie met dvd’s, spelletjes, (voorlees-)boeken en folders over alzheimer en dementie vormen de basis van de Dementheek. Naast de basiscollectie zijn er diverse andere producten en activiteiten voor deze specifieke doelgroep.

Herinneringskoffers

Een herinneringskoffer bevat foto’s, filmpjes, spreuken, gezegden en verhalen over vroeger. De inhoud van de koffer is een prettig hulpmiddel in het contact met mensen die lijden aan dementie. De koffers worden dan ook regelmatig geleend door instellingen en mantelzorgers.

In 2017 stelde de Bibliotheek Hilvarenbeek drie herinneringskoffers samen, elk met een eigen thema: ‘Beroepen & Huishouden’, ‘Natuur’ en ‘Feestdagen’. Op dit moment wordt in samenwerking met o.a. de Heemkundige Kring en Beek-tv een vierde koffertje samengesteld over het thema ‘Hilvarenbeek’.

Workshop levensverhaal schrijven

In het najaar van 2017 organiseerde de Bibliotheek Hilvarenbeek twee workshops ‘Je Levensverhaal Schrijven’. Een levensverhaal is een manier om in contact te blijven met je dierbaren en biedt een handvat om je in te kunnen leven in de wereld van de ander.

Docent Karen Meijs vertelt: “De uitgangspunten voor het schrijven over levenservaringen zijn universeel, ongeacht leeftijd, achtergrond of situatie. Er zijn wel een paar tips bij het ophalen van verhalen en herinneringen bij een familielid of goede vriend waar je aandacht voor moet hebben. Als mantelzorger heb je een band met degene voor wie je zorgt, waardoor je zelf het beste de inschatting kan maken wat er mogelijk is.”